Hlavní navigace

EU uvažuje o zavedení práva na opravitelnost elektroniky a výpočetní techniky

17. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © rangizzz - Fotolia.com
Evropský parlament chce přinutit výrobce elektroniky, aby vyráběli odolnější a snad opravitelná zařízení.

Evropský parlament poměrem hlasů 662 ku 32 přijal usnesení, podle něhož by členské státy měly přijmout zákony, které budou motivovat nebo nutit výrobce elektroniky, aby ukončili praxi tzv. plánovaného zastarávání hardwaru a softwaru, využívanou stále častěji jako obchodní nástroj.

Zařízení by měla být jednoduše opravitelná, aniž by se spotřebitelé museli kvůli servisu a výměně dílů obracet na výrobce. Výrobci by naopak měli umožnit opravy nezávislými servisy a nabízet náhradní díly za cenu odpovídající životnosti a funkci produktu. Neměli by užívat technické překážky jako nevyměnitelné baterie, nestandardní hlavy šroubů nebo softwarová omezení.

Tím by se předešlo situacím, jako byl debakl společnosti Samsung s mobilním telefonem Galaxy Note7: pokud by bývalo bylo možné vyměnit vadné baterie, výrobce by býval nemusel stahovat od zákazníků miliony přístrojů.

Odolnější a snáze opravitelná elektronika by rozhýbala trh s použitým zbožím a přispěla k vytvoření pracovních míst v servisech. Tím by EU získala ekonomický prospěch z produktů v drtivé většině vyráběných v Asii a navrhovaných tamtéž nebo v USA.

příloha_ovladnete_sva_data

Dalším nápadem je zavést program označování produktů štítky s hodnocením trvanlivosti a snadnosti oprav a upgradování. Program by byl dobrovolný, ale vzhledem ke zpomalování tempa inovací u zařízení jako jsou chytré telefony by zákazníci pravděpodobně věnovali větší pozornost takovému hodnocení než drobným změnám u nových modelů.

Zatím není zřejmé, jak se celá iniciativa vyvine, protože Evropský parlament sice přijal usnesení, ale nemůže sám navrhovat nové zákony – to přísluší pouze Evropské komisi. Dává tím však jednoznačně najevo, jakým směrem uvažuje a jaké legislativní návrhy by podpořil.

Byl pro vás článek přínosný?