Hlavní navigace

Fiasko Windows 10 1809 může zbrzdit migraci podniků z Windows 7 (1)

28. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Zpoždění distribuce Windows 10 October 2018 Update by mohlo odradit některé z podniků, které doposud plánovaly přechod z Windows 7 před ukončením podpory tohoto OS v lednu příštího roku.

Několik měsíců trvající zpoždění nejnovějšího feature upgradu desítek nemohlo přijít v horším okamžiku. Pomalá distribuce aktualizace, známé také jako verze 1809, by mohla zdržet přechod podniků z Windows 7, ovlivnit očekávaný přechod na déle podporované verze Windows 10 a dočasně zabránit podnikům přeskočit několik upgradů.

Verze Windows 10 1809 započala svou fázovanou distribuci k zákazníkům – zpočátku téměř výhradně ke spotřebitelům – asi před týdnem, ačkoliv byl upgrade vydán již 2. října 2018. Distribuce na oprávněná PC přitom neměla začít později než někdy v polovině října.

Známá chyba, mazající soubory uživatelů – kterou předtím bez odezvy nahlásili někteří účastníci beta programu Windows Insider – donutila Microsoft, aby aktualizaci stáhl ze všech kanálů, chybu zalepil a pak verzi 1809 vrátil do programu Insider pro další testování.

Kvůli onomu tříměsíčnímu zpoždění budou zákazníci využívající nespravovaná PC – tedy ta, která běží na Windows 10 Home a spousta z počítačů běžících na Windows 10 Pro – verzi 1809 nejspíš využívat jen polovinu běžného času, tedy tři namísto šesti měsíců, než se dostanou k letošnímu upgradu na variantu 1903.

Zpoždění by ovšem mohlo rozložit migrační a aktualizační plány podniků, které nejenže mohou odkládat pravidelné aktualizace dvakrát ročně, ale každá z verzí je u nich navíc podporována po dobu 30 měsíců, což je o plný rok více než u uživatelů verzí Home a Pro.

Z důvodu souběhu různých termínů by tříměsíční zpoždění 1809 mohlo vejít do dějin jako vynucená chyba, trestající podniky, jež se ze svých sítí pokoušejí vypudit Windows 7.

příloha_ovladnete_sva_data

Nejdůležitější z těchto termínů je 14. leden 2020, kdy Microsoft ukončuje bezplatnou bezpečnostní podporu Windows 7 – v té době se další používání tohoto systému stane bezpečnostním rizikem. Podniky se systémy fungujícími na Windows 7 tak mají čas do 14. ledna – což je ode dneška necelý rok – aby svoje PC upgradovali na Windows 10.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?