Hlavní navigace

Gartner: Windows 10 Pro je pro podniky slepá ulička (1)

29. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Operační systém Windows 10 Pro je pro podniky slepou uličkou, tvrdí významný analytik společnosti Gartner.

„Předpovídáme, že Microsoft bude i nadále stavět Windows 10 Pro do pozice vydání, které není vhodné pro podniky, omezováním… podpory a přístupu k funkcím podnikové správy,“ řekl ve zprávě, jejímž je spoluautorem, Stephen Kleynhans, viceprezident analytické firmy Gartner pro výzkum a jeden z jejích interních expertů na Windows.

Operační systém Windows 10 Pro od Microsoftu zaujímá prostor mezi verzí Home spotřebitelské úrovně a korporátním Enterprise co do dostupných prvků, funkcionality a ceny. Z důvodu, že verze Enterprise systému Windows nebyly nikdy k dispozici pro výrobce počítačů, bývá Pro – označované někdy (například u Windows 7) jako Professional – nejpopulárnějším předinstalovaným operačním systémem na nových podnikových PC. (Který korporace zpravidla hned po obdržení nových zařízení nahrazují verzí Enterprise.)

Ale i když mají varianty Pro či Professional v byznysových podmínkách dlouhou historii, učinil Microsoft v rámci své kampaně propagující migraci na Windows 10 více rozhodnutí, které mají verze Pro a Enterprise oddělit ještě více než doposud. Podle Kleynhanse už je propast mezi nimi nepřeklenutelná.

Poslední kapkou byly změny za pochodu, které Microsoft učinil v podpoře Windows 10.

Redmondský gigant loni oznámil rozšíření podpory Windows 10 1511 („feature upgrade“ z listopadu 2015) o dalších šest měsíců, aby tak „pomohl některým prvním zájemcům mezi podniky, kteří stále dokončují svůj přechod na Windows jako službu.“ V únoru přidal Microsoft na seznam rozšířené podpory verze 1609, 1703 a 1709 – vydané v polovině roku 2016, respektive v dubnu a říjnu 2017 – čímž každé z těchto verzí zajistil 24 měsíců podpory namísto standardních 18.

příloha_ovladnete_sva_data

„Někteří zákazníci požadovali rozšíření standardních 18 měsíců podpory pro distribuce Windows 10,“ řekl tehdy jistý představitel Microsoftu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?