Hlavní navigace

HP je opět největším výrobcem PC na světě

14. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Segment počítačů zažil další těžké čtvrtletí, dobrých zpráv se však dočkala alespoň firma HP, která od Lenovo znovuzískala titul jedničky mezi výrobci PC, uvádí analytická firma IDC.

Celosvětové dodávky PC se v prvním kvartále roku 2017 zastavily na 60,3 milionu kusů a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku rostly jen o 0,6 procenta.

IDC předtím předpovědělo propad dodávek o 1,8 procenta, a pozitivní růst lze tedy chápat jako znamení, že se trh PC zotavuje. Čtvrtletní dodávky PC rostly poprvé od prvního kvartálu roku 2012.

Lenovo překonalo HP na nejvyšší příčce mezi výrobci v roce 2013 a od té doby si tuto pozici víceméně drželo. HP se na první místo vrátilo právě v prvním kvartále, což bylo zapříčiněno silnými celosvětovými dodávkami notebooku. Nyní je otázkou, zda si HP dokáže svou pozici udržet.

Jiná studie vydaná konkurenčním Gartnerem umisťuje na první místo Lenovo. Čísla IDC a Gartneru nesedí proto, že obě firmy měří dodávky PC jiným způsobem. Například Gartner do své studie nezapočítává Chromebooky.

Podle Gartneru dosáhly celosvětové dodávky PC 62,2 milionu jednotek, což je pokles o 2,4 procenta.

Obě analytické firmy se přesto shodly na tom, že dodávky PC držely zpátky rostoucí ceny, které jsou důsledkem nedostatku NAND a DRAM. Ceny komponentů mají v následujících čtvrtletích růst ještě dále, což by mohlo ovlivnit ceny PC.

Rostoucí ceny by však neměly zastavit růst poptávky po PC v průběhu letošního roku. Očekává se, že zejména podniky budou aktualizovat na nejnovější PC, a na noteboocích ani desktopech příliš šetřit nebudou.

Důvodem ztráty pozice Lenova ve studii IDC je porážka značky v Severní Americe. Naopak HP se v tomto regionu dařilo dobře. Dodávky PC v Evropě se odrazily ode dna, zatímco růst v Asii-Pacifiku byl spíše mírnější.

HP se v poslední době vydalo spíše cestou high-endových PC a prémiových zařízení a ukončilo výrobu velké části nízkorozpočtových strojů. Lenovo pak přišlo s inovativními PC, jako jsou zařízení Yoga, jenže jeho domácí čínský trh byl slabý.

Podle IDC dosáhly celosvětové dodávky HP 13,1 milionu jednotek, což představuje 13,1procentní meziroční nárůst a 21,8procentní tržní podíl. Lenovo pak dodalo 12,3 milionu kusů a rostlo jen o 1,7 procenta.

příloha_ovladnete_sva_data

Na třetím místě byl Dell s růstem 6,2 procenta na 9,6 milionu kusů PC. Čtvrtý Apple rostl o 4,1 procenta na 4,2 milionu. V těsném závěsu byl pátý Acer se 4,1 milionem prodaných zařízení.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?