Hlavní navigace

IBM napumpuje 3 miliardy dolarů do nové divize pro internet věcí

13. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
IBM si chce ukousnout větší díl z trhu systémů pro internet věcí (IoT). Plánuje proto investovat 3 miliardy dolarů do nové divize, která by se zaměřila výhradně tímto směrem.

Internet věcí je další oblastí, na kterou se společnost IBM snaží zaměřit ve snaze vdechnout svému podnikání nový život, když se výnosy z některých jejích tradičních produktů, zejména hardwaru, začaly propadat. A změny bere skutečně z gruntu. Vedle ohlášených třímiliardových investic do internetu věcí minulý měsíc oznámila další investice ve výši čtyř miliardy dolarů do cloudových, mobilních a analytických technologií.

Nová jednotka se bude snažit hledat zákazníky v odvětvích cestovního ruchu, logistiky, pojišťovnictví, energetiky, dopravy a maloobchodu.

Nová cloudová služba IBM IoT Cloud Open Platform nabídne podnikům nástroje k tvorbě vlastních systémů řízených daty. IBM postupně vyvine i specializované balíčky pro různá odvětví, například pojišťovnictví.

IBM také nabídne upravenou verzi své platformy Bluemix nazvanou Bluemix IoT Zone, kde budou moci vývojáři vytvářet specializované obchodní logiky pro zpracování a analýzu dat přitékajících z IoT zařízení a snímačů.

"Jsme teprve na začátku úžasné revoluce. Pokud si někdo myslí, že pracuje s velkými daty, ještě nic neviděl," říká Erick Brethenoux, ředitel společnosti IBM pro analytická řešení.

příloha_ovladnete_sva_data

IBM bude spolupracovat i s partnerskými společnostmi z různých odvětví s cílem lépe jim přizpůsobit všechny aspekty IoT, od hardwaru po data. Uzavřela také smlouvy s telekomunikační společností AT&T, výrobcem procesorů ARM a výrobcem polovodičových součástek Semtech.

Dalším partnerem je Weather Company, která bude poskytovat přístup k velkým objemům historických dat o počasí i předpovědím, které mohou využívat další systémy. Spolupracuje i s výrobcem motorů Cummins na sběru realtimových provozních dat z jeho produktů a výrobcem domácích spotřebičů Whirlpool na systému pro předpovídání potřeby servisních zásahů.

Byl pro vás článek přínosný?