Hlavní navigace

IT Visions 2014

23. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Konference společnosti Comparex představuje vize budoucnosti IT, a to i z hlediska zákazníků.

Letošní konference společnosti Comparex se konala 23.10.2013 v pražském hotelu Diplomat. Velký prostor byl věnovám zkušenostem a vizím zákazníků.

Po představení firmy Comparex nás v první přednášce konfrontoval Vladimír Kroa z agentury IDC s výsledkem historických předpovědí ohledně vývoje IT infrastruktury, a to od roku 2001. Předpovědi IDC se v zásadě potvrdily, jen se tomu teď říká cloud.

David Tauber z Komerční banky nás seznámil s vývojem IT infrastruktury v KB od začátků nasazení VOIP telefonie v roce 2006 až po vizi pro nejbližší období. Nejzajímavějším momentem byla zpráva o proběhlém programu sledování efektivity nákladů v IT, který proběhl v letech 2012 až 2013 a který uspořil 15% nákladů bez negativních dopadů na provoz.

S cestou ke konsolidaci a „zaclustrování“ infrastruktury ve společnosti Vodafone nám prezentoval Miroslav Křesadlo, Lead Infrastructure Architect. Jedním z trendů je i virtualizace, v tomto okamžiku se firma dostává do stavu, kdy počet virtuální serverů překonává počet fyzických, přičemž vedoucí platformou je zde VMware. Z úsporných důvodů část aplikací (třeba databáze Oracle) běží na linuxu (RHEL). Postupně dochází i k obměně hardwaru, kdy se přechází z na pořízení i údržbu finančně náročnějších serverů Oracle/Sun na platformu HP.

Martin Smékal z KKCG upozornil na možnosti sdílení IT infrastruktury v rámci skupiny firem a využití datových center pro poskytování služeb externím zákazníkům.

Igor Novotný z Comparexu velmi vtipně představil sociální komunikaci na příkladu Oktoberfestu. Ale i jiné příklady byly inspirující, třeba příklady aplikací teorie grafů na analýzu sociálních vazeb. Hlavním sdělením bylo ale upozornění na nové možnosti komunikace uvnitř firem pomocí sociálních sítí, které mohou částečně nahradit tradiční e-maily. Ty totiž řada příslušníků mladší generace považuje za zkostnatělé a požaduje i v práci komunikovat stejně, jako to dělá ve svém volném čase. Navíc se tak umožní retence sociálních (včetně pracovních) vazeb zaměstnanců i v situaci, kdy z firmy odejdou - takové informace se zpravidla z opuštěného mailboxu nezachovají.

Odpolední část byla věnována vizím dodavatelů řešení a probíhala v paralelních sekcích. Kromě pořádajícího Comparexu se na ní přednáškami podílely firmy EMC, Huawei, Hitachi Data Systems, NetApp, Citrix, Symantec, VMware, Brocade, Veeam, Síť, IBM a Oracle.

IDG a její tituly CIO Business World, Computerworld a CFO World byly mediálními partnery akce.

Titulní foto: Igor Novotný z pořádajícího Comparexu velmi vtipně představil sociální komunikaci na příkladu Oktoberfestu.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Vladimír Kroa (IDC): Předpovědi roku 2001 se nám splnily, jen se tomu teď říká cloud

G+

Byl pro vás článek přínosný?