Hlavní navigace

Komplikace s aktualizací Windows měsíc a kousek poté

14. 11. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Podzimní feature upgrade operačního systému Windows 10, který Microsoft vydal 2. října, byl o čtyři dny později stažen. Jeho vydání dosud nebylo obnoveno.

Toto zpožděni nemá u Windows 10 obdoby a trvá výrazně déle než u předchozích edicí, u kterých aktualizace – zpravidla bezpečnostní záplaty – musely být staženy a následně opětovně vydány.

Microsoft svoji podzimní „feature“ aktualizaci, známou také jako 1809, vydal 2. října. O čtyři dny později – 6. října – ji zase stáhl, když ji odstranil ze služby Windows Update a varoval uživatele, kteří si ji stáhli, aby stažený diskový obraz smazali. Důvod spočíval v tom, že někteří uživatelé (podle Microsoftu setina procenta) hlásili, že upgrade mazal všechny soubory v několika složkách včetně důležitých adresářů Dokumenty a Obrázky.

Dne 9. října pak Microsoft řekl těm, kteří si upgrade už stihli nainstalovat, aby svoje počítače pokud možno nepoužívali a zavolali na bezplatné číslo (týkalo se USA), kde jim mohli pomoci s potenciální obnovou některých smazaných souborů (ačkoliv nic v tomto směru garantováno nebylo).

Poslední oficiální informace o verzi 1809 jsme se dozvěděli před více než čtyřmi týdny, když John Cable, ředitel programového managementu obslužné divize Windows řekl zákazníkům, že chyby byly vychytány. Ovšem společnost se rozhodla, že potenciálnímu dalšímu riziku nevystaví hned celou veřejnost, ale jen dobrovolníky, kteří se přihlásili k otestování operačního systému v rámci preview programu Windows Insider.

A právě v této fázi to už zůstalo.

příloha_ovladnete_sva_data

Jiné pauzy – což je termín Microsoftu pro pozastavení upgradu – byly doposud mnohem kratší. K opětovným vydáním aktualizacím zpravidla docházelo v rámci dní. Například bezpečnostní záplata z roku 2008, která měla zalepit díru v implementaci Bluetoothu ve Windows, byla znovu uvedena za devět dní. O pár měsíců dříve trvalo Microsoftu osm dní, než se vrátil s opravenou verzí matematické chybičky, která se předchozí aktualizací vloudila do Excelu. A v roce 2012 Microsoft znovu vydal Office 2011 for Mac SP2 (Service Pack 2) pět dní po jeho stažení z distribuce.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?