Hlavní navigace

Kousek po kousku se blížíme k DaaS Windows (1)

4. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Dnešní Windows nejsou Windows vašeho táty. Microsoft konečně uznává, že IT profesionálové mají dost tempa vydávání velkých aktualizací Windows 10 jednou za dva roky. A tak na to zareagoval několika novými nápady, z nichž jeden vychází přímo z desktopového scénáře Ubuntu Linux.

Každých šest měsíců vydává Microsoft společně s pravidelnými záplatami i nové feature aktualizace. V porovnání s nimi působí starý model Service Patch (SP) jako zpomalený film. Žádný podnikový správce techniky nechce desktop každého uživatele aktualizovat tak často, a tak se tyto feature aktualizace často ignorují – dokud to už není možné. V případě Windows 10 mají IT administrátoři pouhých 18 měsíců, načež přestanou být podporovány všechny dosavadní feature aktualizace. V tu chvíli jsou administrátoři nuceni do upgradu. Reptání z jejich strany je hlasité.

Ovšem pokud jste ochotni platit za edici Windows 10 Enterprise s licencí na bázi předplatného celých 130 dolarů za uživatele na rok nad cenu Windows 10 Pro, můžete dostat 30 měsíců podpory.

To jsou téměř tři roky. Hmm… kdo má pro svoje vydání desktopového operačního systému program dlouhodobé podpory (LTS) trvající tři roky? Nuže, jde o Ubuntu Linux.

Slušelo by se dodat, že Canonical, mateřská společnost Ubuntu, na rozdíl od Microsoftu taktéž častokrát nabízí podporu nad úroveň tří let svých LTS vydání. Například Ubuntu 14.04 má k dispozici Extended Security Maintenance (ESM; rozšířená bezpečnostní údržba), v jejímž rámci jsou dodávány kritické a bezpečnostní záplaty minimálně dva roky nad rámec LTS.

příloha_ovladnete_sva_data

A všimli jste si na „microsoftí“ verzi LTS ještě něčeho jiného? Je k němu „přilepen“ pravidelný roční poplatek. Vzpomínám si, že jsem kdysi říkal, že brzy můžete očekávat pronájem Windows formou desktopu jako služby (DaaS) namísto jeho koupě. A právě to se teď děje.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?