Hlavní navigace

Kousek po kousku se blížíme k DaaS Windows (2)

5. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Dnešní Windows nejsou Windows vašeho táty. Microsoft konečně uznává, že IT profesionálové mají dost tempa vydávání velkých aktualizací Windows 10 jednou za dva roky. A tak na to zareagoval několika novými nápady, z nichž jeden vychází přímo z desktopového scénáře Ubuntu Linux.

Předchozí díl

Microsoft Managed Desktop (MMD) v sobě zahrnuje Microsoft 365 Enterprise, (DaaS) a cloudovou správu zařízení od Microsoftu. 365 Enterprise se zase skládá z Windows 10 Enterprise, Office 365 a Enterprise Mobility + Security.

S tímto plánem vám Microsoft pronajímá předem nakonfigurovaná PC s Windows 10. Podporu těch otravných feature aktualizací, bezpečnostních záplat a dalších oprav pak má na starosti Microsoft, a nikoliv vy. To vše, plus celková správa PC, za jeden nízký měsíční poplatek za jednoho uživatele.

No, to že je nízký, tvrdí Microsoft. Celkové náklady se nakonec budou lišit dle uživatele, počet pronajatých desktopů, typů desktopů a podobně. První PC jsou ze řady Surface od Microsoftu, ale brzy se přidají i počítače od Dellu, HP a dalších společností.

MMD je v současné době ve fázi tzv. „soft release,“ ale první masovější nasazení lze očekávat už na počátku roku 2019. Abyste službu mohli získat, musíte dnes spolupracovat přímo s Microsoftem, ale v následujících měsících se přidají i jeho partneři a prodejci.

Vnímám zde tendenci Microsoftu k tomu, aby vám stále více ztížil „vlastnictví“ Windows. Ať už se vám to líbí nebo ne, Windows si budete pronajímat, alespoň co se týče podniků.

příloha_ovladnete_sva_data

Nevím jak vy, ale já svoje počítače raději vlastním a mám nad nimi kontrolu. Jsem dost starý na to, abych si pamatoval, jak PC revoluce přesunula výpočetní výkon z rukou korporací do těch mých. Tehdy jsem byl rád. A jsem rád i nyní. A to je jeden z velkých důvodů, proč na většině mých počítačů najdete Linux.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?