Hlavní navigace

Květnové statistiky prohlížečů: Edge a IE stále ve skluzu

5. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Webové prohlížeče Microsoftu pokračovaly v uplynulém měsíci ve volném pádu, když opět přišly o výraznou část svého podílu uživatelů, zjistila analytická společnost.

Podle dat kalifornské Net Applications poklesl souhrnný podíl uživatelů Internet Exploreru a Edge  - tj. odhad procenta všech vlastníků osobních počítačů na světě, využívajícího tyto prohlížeče – meziměsíčně o téměř celý procentní bod na 23,2 %.

Květnový pád byl nejstrmější od ledna, a mohl by signalizovat obnovení loňského propadu obou aplikací, které tehdy přišly o více než 22 procentních bodů, tj. téměř polovinu jejich celkového podílu na počátku roku, a postoupily první místo Chromu od Googlu.

Problém Microsoftu od poloviny roku 2015 vycházel ze dvou faktorů – stálého poklesu degradovaného IE, který se po vydání Windows 10 očekával, a neschopnost Edge, výchozího prohlížeče v desítkách, se prosadit. Tento druhý faktor Microsoft jistě nepředvídal.

V uplynulých 11 měsících poklesl podíl IE o 41 procent, zatímco podíl Edge za stejnou dobu vyrostl jen o 11 %. Samotný IE je pak pod 20procentní hranicí od ledna, v květnu pak padl na nové minimum 17,6 %. Zatímco Edge už čtvrtý měsíc v řadě stagnuje na úrovni 5,6procentního podílu.

Projekce kombinovaného podílu IE + Edge ukazují na ještě neslavnější budoucnost. Oba prohlížeče by mohly padnout pod 20 % ještě tento měsíc a pravděpodobně ne později než v prosinci, ukazují 12měsíční a tříměsíční trendy v datech.

příloha_ovladnete_sva_data

Ačkoliv Microsoft Edge agresivně propaguje, toto úsilí se mu zatím nevyplatilo. V květnu používalo Edge jako svůj primární prohlížeč jen 21 % všech uživatelů Windows 10 (o rok dříve to bylo 29 %). Někteří analytici nicméně očekávají, že Edge dosáhne v nejnovějším systému Microsoftu vyššího podílu, jakmile na tuto platformu začnou podniky migrovat svá korporátní PC, a co je ještě důležitější, jakmile se zbaví svých starých webových aplikací a intranetových stránek, které po zaměstnancích vyžadují, aby po boku „moderního“ prohlížeče typu Edge spouštěli také IE.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?