Hlavní navigace

Micron nasazuje QLC jako cenově dostupnou náhradu mechanických disků

12. 11. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Techspot.com
SSD disky (solid-state) jsou už skoro tak dostupné jako disky mechanické, ve smyslu poměru ceny a kapacity. Micron nyní uvedl svá vysokokapacitní QLC řešení, kterými chce nahradit stárnoucí mechanické jednotky, aniž by bylo třeba utrácet moc peněz navíc.

Při nákupu SSD disku je třeba zvážit mnoho faktorů. Kromě ceny a výkonu k nim patří také zabezpečení a míra poruchovosti. Některá z těchto kritérií lze určit na základě typu použité NAND paměti a jejího uspořádání v rámci disku.

Počátkem roku se objevilo několik tržních indikátorů naznačujících levnější SSD. Tak především Samsung, Micron a Toshiba uvedly solid-state disky postavené na technologii QLC, které mají vyšší kapacitu, aniž by to nějak drasticky zvyšovalo náklady. Micronu se pak podařilo dohnat mechanické disky podnikové úrovně, pokud jde o cenu za gigabajt.

V porovnání s 2,4TB 10K pevným diskem stojí Micron 5210 ION SSD na jeden gigabajt stejně a je nabízen v kapacitách 1,92 TB, 3,84 TB a 7,68 TB. Ačkoliv je stále dražší, jestliže je vaším cílem maximální kapacita, zisky v oblasti výkonu a úspory celkových nákladů na vlastnictví (TCO) jsou snadno pochopitelným argumentem.

příloha_ovladnete_sva_data

Při testování z „reálného světa,“ které provedl poskytovatel řešení strojového učení Colfax International, byl v rámci testu TensorFlow odeslán 2,3TB set obrázků, obsahující 100 tisíc souborů. Stroje s mechanickými jednotkami set zpracovaly těsně nad 15 hodin. Přechodem na SSD však došlo k redukci tohoto času pod dvě hodiny. Předpokládá se, že u větších datových setů bývají časové úspory dokonce ještě výraznější.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?