Hlavní navigace

Microsoft bude prodávat podporu pro Windows 7 po roce 2020 (2)

19. 9. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Microsoft se sklonil před realitou, že se podniky Windows 7 do konce oficiální podpory systému v lednu 2020 jen tak nevzdají. Rozšířenou podporu tedy bude prodávat ještě tři roky poté.

Předchozí díl

Dodatečná podpora bude rozdělena na jednoleté přírůstky až po dobu tří let, a podpora bude prodávána na bázi zařízení, nikoliv uživatele; druhý zmíněný typ podpory Microsoft tlačí pro licence Windows 10. Ceny podle Spatara „každým rokem porostou.“ Náklady ani přesnou povahu poskytovaných služeb ovšem Microsoft prozatím nezveřejnil.

Windows 7 ESU připomíná službu, kterou Microsoft kdysi označil pojmem „Premium Assurance.“ To bylo koncem roku 2016 a týkalo se to Windows Server. V červenci však tato služba byla ukončena, když redmondská společnost přišla s programem „Extended Security Updates.“

Zde ovšem zmatení nekončí. Microsoft má totiž ještě jeden program, kterému říká „placený doplňkový servis“ (paid supplemental servicing), a který platí pro Windows 10. Tato služba už ovšem na webu není dostupná. A je to nejspíš kvůli tomu, že Microsoft prodloužil podporu každého podzimního feature upgradu z 18 na 30 měsíců.

příloha_ovladnete_sva_data

Na základě Spatarova oznámení a toho, co Microsoft svým zákazníkům nabízí prostřednictvím jiných plánů – jmenovitě Extended Security Updates pro Windows Server – budou formou Windows 7 ESU pravděpodobně distribuovány záplaty zranitelností označované jako „kritické“ nebo „důležité.“ Jde o dvě nejvyšší ze čtyř úrovní hodnotícího žebříčku společnosti. Cena může být poměrně vysoká: ESU pro Windows Server 2008 stojí při implementaci na on-premise servery ročně 75 procent ceny plné licence.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?