Hlavní navigace

Microsoft se opět pokouší o souboj s Chromebooky (2)

15. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Být ve vedení Microsoftu, tak bych kromě plného osvojení Linuxu pro desktop vzdal pokusy o výzvu Chromebooků odlehčenými verzemi Windows. Nefungovalo to a fungovat to nebude.

Předchozí díl

Pokud je tohle opravdu plánem Microsoftu, pak jsou s tím už od začátku spojeny dva velké problémy. Zaprvé, neschopnost spouštět normální 32bitové aplikace pro Windows je jednou z věcí, které zařízly Windows RT a kvůli kterým Windows 10 S marně hledají svoje uživatele.

Zadruhé, jak byste nazvali OS od Microsoftu, na kterém nespustíte programy pro Windows? To fakt netuším, ale Microsoft by jej raději neměl nazývat Windows. Opravdu chce udělat stejnou brandingovou chybu třikrát za sebou?

Uvidíme.

Na druhou stranu – řekněme, že Microsoft systém Windows nazývat nebude. Budou jej lidé kupovat? To pochybuji.

Chrome OS je jediným novým desktopovým operačním systémem za poslední dekády, kterému se podařilo nalézt dostatečně velkou klientelu. Velice pochybuji o tom, že by Windows „ne-Windows“ dokázaly zopakovat jeho úspěch.

Chrome OS funguje, protože využívá dobře známý webový prohlížeč Chrome jakožto rozhraní k populárním cloudovým službám Googlu. Windows Lite přicházejí příliš pozdě na to, aby si z tohoto koláče úspěchu dokázaly ukrojit. Jeho další funkcionality mi připadají jako pouhé opakování chyb Windows RT a S.

Podniky budou chtít Windows 10 se všemi jejich náležitosti, ne osekanou, „crippleware“ verzi Windows. Běžní uživatelé z řad spotřebitelů se zase nebudou chtít učit nové rozhraní pro stejnou, starou práci.

příloha_ovladnete_sva_data

Zkrátka a dobře, nechápu to. Jestliže pro Windows Lite existuje logický byznysový důvod, zatím jsem ho neobjevil. Co vy?

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?