Hlavní navigace

Microsoft se připojil k organizaci pro otevřené patenty

11. 10. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: microsoft.com
Microsoft uvolňuje svoje široké patentové portfolio jako open source. Ve středu totiž oznámil, že se přidal k Open Invention Network (OIN), největší patentové „neútočné“ komunitě na světě s 2 650 členy.

Korporátní viceprezident a zástupce generálního rady Erich Andersen řekl, že Microsoft do OIN přináší více než 60 tisíc vydaných patentů. Podle portálu ZDNet je součástí „balení“ komplexní patentové portfolio Microsoftu s výjimkou kódu Windows a desktopových aplikací.

Tyto patenty, jakož i ty, které na stůl přinesli další členové včetně Google, IBM, Sony a Philipsu, si bez poplatku může licencovat kdokoliv, kdo se přidá ke komunitě OIN.

Nejde o první krok Microsoftu směrem k větší otevřenosti. Například programy typu Azure IP Advantage rozšiřovaly patentovou ochranu na uživatele služby Azure už před dvěma lety.

Přesto jde o významnou novinku. Šéf OIN Keith Bergelt řekl, že [nabídka] zahrnuje „vše, co souvisí se staršími open source technologiemi jako Android, linuxové jádro a OpenStack; novějšími technologiemi jako LF Energy a HyperLedger, a jejich předchozími a následujícími verzemi.“

V roce 2013 Microsoft vysbíral 3,4 miliardy dolarů na licenčních poplatcích souvisejících s jeho androidovými patenty. Jaký dopad tedy bude mít vývoj v OIN na tržby z licenčních obchodů?

příloha_ovladnete_sva_data

Počátkem října uvolnil Microsoft na portál GitHub – depozitář kódu, který počátkem tohoto roku koupil za 7,5 miliardy dolarů – zdrojový kód pro MS-DOS. Ten už sice byl k dispozici už dříve prostřednictvím Computer History Museum (muzea počítačové historie), ale dostat se k němu z tohoto zdroje nebylo zdaleka tak jednoduché.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?