Hlavní navigace

Microsoft urychlil dodávku nejnovějšího upgradu Windows 10

8. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Finální upgrade Windows 10 pro rok 2017 se k uživatelům dostává rychleji než první revize systému za loňský rok.

Vyplývá to z dat aplikační reklamní sítě pro Windows (ano, i něco takového existuje). Konkrétně data pocházejí od litevské společnosti AdDuplex, jejíž technologie je zabudována v tisících aplikací pro Windows, a ukazují, že říjnový Fall Creators Update (FCU; 1709) byl na 54 % všech měřených PC s Windows 10 nainstalován do 20. prosince.

Spotřebitelská PC stále obsahovaly i starší edice. Dubnový upgrade zvaný Creators Update (1703) jich poháněl 34 %. Dokonce i starší verze – Anniversary Update z roku 2016 (1607) a brzy zastaralá 1511 tvořily před koncem roku 2017 11 %, respektive 1 % všech počítačů s Windows 10.

Rychlý přechod na FCU stojí v kontrastu s letargickým přechodem na Creators Update na počátku roku 2017. Jedenáct týdnů po debutu Creators Update 5. dubna změřil AdDuplex jeho podíl mezi všemi PC s Windows 10 na pouhých 36 %. V té době držel většinu jeho předchůdce, Anniversary Update (59 %).

To, že se FCU k zákazníkům dostal rychleji než jeho předchůdce, lze vysvětlit několika způsoby.

Po vydání pěti verzí má Microsoft možná konečně na čem stavět. A konečně byl schopen dostat většinu svých uživatelů Windows 10 na tzv. feature upgrade za něco málo přes dva měsíce, a dokázat tak, že zvládne realizovat svou strategii rychlého vývoje a vydávání (release). Nebo byl FCU při svém vydání zkrátka v lepší kondici než jarní Creators Update; kontrastující časové osy odrážely lepší kvalitu FCU.

příloha_ovladnete_sva_data

Není jasné, jak moc jsou data AdDuplex zkreslená, ale pravděpodobně jsou silně zaměřená na spotřebitelský segment, a to ze dvou důvodů. Tím prvním je, že podniky na počítačích svých pracovníků aplikace z Microsoft Storu omezují nebo dokonce zakazují. A zadruhé, podniky, které přešly z Windows 7 na Windows 10 instalují feature aktualizace desítek až čtyři měsíce poté, co se tyto aktualizace dostanou na počítače spotřebitelů.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?