Hlavní navigace

Microsoft vzdává válku s uživateli na poli Windows Update (1)

9. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Většina podniků ví, že válka s lidmi, kteří si kupují a využívají jejich produkty, je válkou, kterou nemůžou vyhrát.

Microsoft to uznal až opožděně, tedy alespoň pokud jde o jeho pravidla pro aktualizace Windows – Windows Update. A jestliže jste doposud věnovali pozornost posunům v korporátní kultuře Redmondu, neměla by být kapitulace společnosti před jejími zákazníky překvapením.

Dlouho doutnající válka má mnoho společného se způsobem aktualizace Windows 10 na PC – konkrétně máme na mysli půlroční „velké“ aktualizace zvané „feature upgrady“, které systému přidávají nové schopnosti. Po celá léta jste (z praktických důvodů, ať už byly jakékoliv) neměli žádnou jinou možnost než prostě instalovat všechny aktualizace, ať už se vám to líbilo nebo ne. (Technicky se to sice dalo obejít, což ale nebyla možnost, kterou by mnoho uživatelů volilo; více k tématu dále.)

Uživatelé Windows z toho příliš nadšení nebyli, a to z dobrého důvodu. Až příliš často byly feature upgrady vydávány ještě předtím, než byly na vydání připraveny, a někdy dokonce působily škody na počítačích a souborech. Například ten poslední, Windows 10 October 2018 Update, mazal bez vědomí uživatelů soubory, a tyto soubory byly nadobro ztraceny. Pak tu bylo fiasko s aktualizací Windows 10 April 2018 Update, u níž si lidé stěžovali, že jim shazovala počítače a zobrazovala nechvalně proslulou modrou obrazovku smrti (BSOD).

příloha_ovladnete_sva_data

Nemnoho lidí udělalo to, co bylo nutné pro zastavení instalace těchto automatických aktualizací, protože to není právě jednoduché a výsledky nejsou ideální. Computerworld již dříve psal o různých komplikovaných způsobech, jakými se automatické aktualizace dají obejít. Jenže to vyžaduje, abyste učinili opatření typu vypnutí služby Windows Update prostřednictvím Ovládacího panelu, což by ovšem znamenalo vypnutí veškerých aktualizací včetně důležitých bezpečnostních záplat. Takže je logické, že takový krok byste podnikli až jako úplně poslední možnost.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?