Hlavní navigace

Microsoft vzdává válku s uživateli na poli Windows Update (2)

10. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Většina podniků ví, že válka s lidmi, kteří si kupují a využívají jejich produkty, je válkou, kterou nemůžou vyhrát.

Předchozí díl

Lidé si stěžovali, dlouho a hlasitě. Microsoft je ignoroval. Stěžovali si ještě hlasitěji, a pořád byli ignorováni. Ovšem nyní, s chystanou květnovou aktualizací Windows 10, se Microsoft konečně nechal obměkčit. V průběhu testovací fáze aktualizace společnost oznámila, že poskytne lidem kontrolu nad tím, zda feature aktualizace chtějí instalovat či nikoliv.

Nově tak Windows nebudou automaticky instalovat feature upgrade hned poté, co bude k dispozici. Namísto toho vás Windows upozorní na jeho dostupnost tím, že zobrazí hlášení „Stáhnout a nainstalovat nyní“ s odkazem na panel nastavení Windows Update. Jestliže aktualizaci instalovat nechcete, budete hlášení zkrátka ignorovat. Jestliže ji instalovat chcete, kliknete na odkaz a budete se řídit dalšími instrukcemi. A jestliže raději budete chtít chvíli počkat – pár dnů, pár týdnů nebo dokonce pár měsíců – dokud se neujistíte o tom, že aktualizace není problematická, máte konečně tu možnost – konečně to máte pod kontrolou vy.

příloha_ovladnete_sva_data

No, ne tak úplně. Je tu totiž jeden háček. Ve chvíli, kdy vámi používaná verze Windows 10 dosáhne „konce služby“, čili ji Microsoft přestane podporovat nebo pro ni vydávat bezpečnostní aktualizace, budete si nejnovější feature upgrade muset nainstalovat. Zpravidla to znamená 18 měsíců po prvotním uvedení vaší současné verze Windows. Což dává smysl a jde o situaci analogickou podobným situacím v oblasti zdravotnictví. Stejně jako očkování jednotlivců proti nemocem pro zajištění imunity davu je důležitá ochrana PC proti malwaru. Jestliže existuje spousta nechráněných počítačů, mohou být tato zařízení využita pro množení malwaru nebo přetvořena na škodlivé boty, útočící na počítače jiných lidí.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?