Hlavní navigace

Míra přijetí Windows 10 je pro Microsoft stále pomalá (2)

13. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Operační systém Windows 10 v uplynulém měsíci zaznamenal svůj nejsilnější růst od ledna, čímž přiblížil chvíli, kdy novější operační systém překoná – co do podílu – stárnoucí Windows 7.

Předchozí díl

Windows 7 sice ještě nemizí v propadlišti dějin – v srpnu byl stále nejpoužívanějším operačním systémem na světě – směřuje ale k tomu, aby o svou první pozici přišel. Podle nejnovějších dat Net Applications nastane bod zlomu – tedy okamžik, kdy budou Windows 10 běžet na více PC s Windows než Windows 7 – v říjnu, tedy o měsíc dříve, než se původně předpokládalo. Aktuální trendy pro Windows 10 a Windows 7 naznačují, že v lednu 2020 – tedy v době, kdy Windows 7 dosáhnou „důchodu“ – poběží desítky na 61 procentech všech PC s Windows, zatímco 34 procent jich stále poběží na sedmičkách.

Ačkoliv Microsoft jistě doufá, že pád Windows 7 přijde spíše dříve než později – redmondský gigant totiž nemůže podnikovým zákazníkům prodávat drahé předplatné Microsoft 365, dokud nebudou používat Windows 10 – vyplývá z dat Net Applications, že je taková situace dost nepravděpodobná.

Poslední významný bod zlomu, kdy začal být podíl Windows 7 vyšší než podíl Windows XP, se udál v srpnu 2012, čili 20 měsíců před ukončením podpory druhého zmíněného OS. Jestliže k tomu dalšímu dojde dle předpovědi – tedy v srpnu – pak Windows 10 svého předchůdce překoná 15 měsíců od jeho „odchodu do důchodu,“ tedy jinými slovy později, než se to podařilo právě sedmičkám.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud jde o další srpnová statistická data, pak vidíme, že uživatelský podíl Windows opět padl, tentokrát od šest desetin procentního bodu na 87,8 procenta, čímž znegoval červencový zisk. Kombinovaný podíl všech edicí macOS a OS X vzrostl o téměř tři desetiny bodu na 9,4 %. Linux rostl o tři desetiny bodu na 2,2 %.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?