Hlavní navigace

Na trhu se brzy objeví bleskově rychlé SD karty pro video v rozlišení 4K a 8K

29. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Photosani - Fotolia.com
Podle Asociace SD přijdou na trh SD karty optimalizované pro ukládání videa ve vysokém rozlišení ještě během letošního roku.

Nová třída karet typu SD, které dokáží ukládat a přehrávat video ve vysokém rozlišení (4K a 8K) podstatně rychleji, se na trhu objeví během roku. Budou určené především pro kamery, chytré telefony a náhlavní soupravy pro virtuální realitu.

Karty budou založené na novém standardu SD 5.0, který byl představen ve středu. Uživatelům umožní záznam a čtení několika video souborů ve 4K současně, zatímco současné SD karty zvládají v daný okamžik pouze jeden 4K soubor.

Nové karty jsou založené na nejnovější architektuře NAND flash. Mají speciální řadič, který zajišťuje rychlejší zápis a čtení videa v rozlišení 4K a 8K, ale jsou kompatibilní se stávajícími SD sloty.

Zatímco pro video v rozlišení 8K ještě nenadešel čas, 4K začíná být poměrně běžné. Na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES televize s rozlišením 4K převažovaly, objevovat se začínají notebooky se 4K displeji. Video 4K dnes dokáží natáčet i některé mobilní telefony.

Rychlejší SD karty by se podle informací z Asociace SD mohly na trhu objevit už na jaře nebo na začátku léta.

Otázkou zůstává, jakou cenu u nich výrobci nasadí. Obecně platí, že za vyšší rychlost a větší kapacitu si zákazníci musí připlatit. Největší SD karta aktuálně na trhu je SanDisk 512 GB Extreme Pro za cenu 400 dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Nové karty ponesou označení „Video Speed“ pro snazší orientaci zákazníků. Pro video 4K jsou určené karty s označením V60, které podporují sekvenční zápis rychlostí 60 MB/s. Pro video 8K slouží karty s označením V90 o rychlosti až 90 MB/s.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?