Hlavní navigace

Nová rodina procesorů Intel Xeon pro datová centra

9. 9. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: intel.com
Více jader, větší cache a vyšší výkon – designováno pro virtualizovaná datacentra. Významný nárůst výkonu nových serverových procesorů Intel potvrdilo i testování v národním superpočítačovém centru v Ostravě.

Společnost Intel představila produktové rodiny procesorů Intel Xeon E5-2600/1600 v3, jejichž hlavním cílem je řešit požadavky různých pracovních zátěží a rychle se vyvíjející potřeby datových center. Nové rodiny procesorů zahrnují četná vylepšení, která poskytují až trojnásobný nárůst oproti předchozí generaci, vysokou energetickou efektivitu a zesílené zabezpečení. Aby bylo vyhověno aktuální poptávce po softwarově definované architektuře (SDI), zobrazují procesory klíčové údaje prostřednictvím telemetrie.

Procesory budou využívány v serverech, pracovních stanicích a síťové infrastruktuře, kde mohou být nasazeny pro aplikace s vysokou pracovní zátěží, jako je například analýza dat, vysoce výkonné výpočetní úkoly, telekomunikační a cloudové služby, stejně jako komplexní zpracování dat pro internet věcí.

„Ekonomika digitálních služeb klade na datová centra nové požadavky, především požaduje automatizované, dynamické a škálovatelné dodávky služeb,“ říká viceprezidentka společnosti Intel a generální manažerka divize datových center Diane Bryantová. „Naše nové procesory nabízejí bezprecedentní výkon, energetickou účinnost a bezpečnost, navíc poskytují přehledné informace o zdrojích nutných k vytvoření softwarově definované infrastruktury.“

Nové procesory rovněž zahrnují platformová telemetrická čidla a metriku pro CPU, paměť a využití I/O. S přidáním tepelných čidel pro lepší tok vzduchu a výstupní teplotu se viditelnost oproti předchozí generaci výrazně zvýšila. Procesory nabízejí holistickou sadu čidel a telemetrii pro jakékoli harmonizační řešení, jež tak bude moci detailněji monitorovat, spravovat a kontrolovat využití systému pro dosažení maximální efektivity datového centra a nižších celkových nákladů na vlastnictví.

S až osmnácti jádry na socket a 45MB cache nabízí produktová rodina Intel Xeon E5-2600 v3 až 50procentní nárůst počtu jader a navýšení cache oproti procesorům předchozí generace. Vedle toho extenze Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX2) zdvojuje šířku instrukcí vektorového celku na 256 bitů na cyklus pro citlivé zátěže a díky tomu nabízí 1,9násobně vyšší výkon.

Produktová rodina Xeon E5-2600 v3 rovněž zvyšuje virtualizační hutnost a nabízí podporu pro až o 70 procent více VM na server oproti procesorům předchozí generace, což pomáhá snižovat provozní náklady datových center. Pracovní zátěže limitované paměťovou pásmovou šířkou zaznamenaly 1,4násobný nárůst výkonu oproti předchozí generaci, a to díky podpoře paměti DDR4 nové generace. Rovněž byly vylepšeny instrukce šifrovací standardu Intel Advanced Encryption Standard (Intel AESNI), což urychlilo šifrování i dešifrování dat zhruba dvojnásobně.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Intel Core i7-5960X: první osmijádrový procesor pro desktopy
Nekompromisní výpočetní výkon procesoru Intel Core i7-5960X Extreme Edition díky 16 vláknům a podpoře paměti DDR4 ve spojení s čipsetem X99. Potěší především hráče.
→ Dual OS - nová strategie pro procesory Intel: kompatibilní s Windows i s Androidem
Novou strategii Intelu představil jeho šéf Krzanich na probíhajícím veletru CES. Procesory od Intelu se uplatní pro zařízení s Windows i s Androidem.

G+

Byl pro vás článek přínosný?