Hlavní navigace

Nové servery s procesory Power8 navržené pro éru velkých dat

30. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: IBM
Nové servery vybavené RISC-ovými procesory Power8 umožní datovým centrům pracovat s rostoucími objemy dat až padesátkrát rychleji než předchozí systémy na bázi x86.

Společnost DNS, která největším VAR distributorem IBM v ČR, ohlásila dostupnost serverů využivajících poslední generaci procesorů Power na českém trhu. Tato technologie se vyznačuje vysokým výkonem především ve zpracování velkých dat, cloudových řešení nebo open prostředích. Nové procesory se uplatní při nasazení u tzv. mission-critical systémů a mohly by přinést nižší ICT náklady a větší návratnost investic než konkurenční platformy. Za vývojem stojí investice v řádu 2,4 miliardy dolarů a  stovky patentů.

Společnost DNS je VAD distributorem technologií IBM Power na českém trhu již 17 let. Servery s procesory Power prodáváme díky jejich bezkonkurenční spolehlivosti, vysokému výkonu, ale předeším díky nejlepšímu TCO celého stacku - předvším v dloudovém prostředí,“ říká Petr Plodík, šéf divize IBM ve firmě DNS.

Vlastní čip Power8 o ploše přibližně 6,5 centimetrů čtverečních je vybaven více než čtyřmi miliardami tranzistorů a více než 17 kilometry vysokorychlostního měděného vedení. Je vysoce výkonný – zvládá až 96 paralelních vláken (threadů), obslouží až 1 TB RAM/procesor s propustností 230 GB/s a pyšní se propustností směrem k L2 cache až 4TB/s. Úrovně cache mohou být čtyři.

Otevřená platforma

Power8 je prvním čipem, který přišel na trh po ustavení sdružení OpenPower Foundation. Tato otevřená iniciativa sdružuje 25 globálních technologických firem a dále se rozrůstá. Založily ji společnosti IBM, Google, NVIDIA, Mellanox a Tyan. Viditelným plodem otevřené spolupráce je i to, že současně novými servery IBM Power Systems přichází i Google s prototypem vlastního serveru s procesory Power8, které pravděpodobně hodlá široce využívat ve svých datových centrech.

Inovace díky Linuxu

IBM loni přislíbila vyhradit miliardu dolarů na linuxové a další technologie otevřených zdrojů určené pro servery řady Power. Významnou část této investice představují nové produkty, rozšiřující se síť pěti linuxových center Power Systems Linux Centers po celém světě a bezplatná cloudová platforma pro vývojáře Power Development Platform. Na ní lze testovat a přenášet aplikace na bázi x86 na platformu Power.

Nyní jsou k dipozici další dvě linuxové novinky, které podpoří cloudové inovace na systémech Power8:

  • První z nich je dostupnost řešení Ubuntu Server 14.04 LTS, Ubuntu OpenStack a servisních orchestračních nástrojů Juju na systémech Power8. Spolupráce mezi IBM a společností Canonical, která operační systém Ubuntu zastřešuje, umožní snadnou migraci aplikací do Linuxu a zvýší výkon existujících aplikací na cloudových platformách.
  • Druhou novinkou je PowerKVM, verze populární linuxové virtualizační platformy KVM, která přináší samostatnou softwarovou vrstvu, zajišťující binární kompatibilitu linuxových aplikací určených pro platformu x86 tak, aby běžely na systémech Power.

Další info na webu DNS.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Sázka na cloud může zvýšit zisky
Nová studie společnosti IBM ukazuje, že firmy, které využívají k získání konkurenční převahy cloudových služeb, zaznamenávají v průměru dvojnásobný nárůst v obratu a takřka 2,5krát vyšší hrubé zisky v porovnání s organizacemi, které ve vztahu ke cloudu zaujímají o něco opatrnější postoj.
→ IBM podpoří linux miliardou dolarů
Pokud existují pochybnosti o budoucnosti nasazení open-source ve firemním prostředí, tak by je měl rozptýlit závazek IBM, který firma vyslovila na konferenci LinuxCon 2013 v New Orleans.

G+

Byl pro vás článek přínosný?