Hlavní navigace

Nové srdce robotů: miniaturní počítač Raspberry Pi 2 je šestkrát rychlejší než Pi 1 a podporuje Windows 10

5. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.raspberrypi.org
Nová verze úspěšného miniaturního počítače Raspberry Pi 2 bude podporovat speciální verzi operačního systému Windows 10 pro vývoj robotů, chytrých zařízení a spotřebičů připojených k internetu. Za stejnou cenu 35 dolarů je Pi 2 nyní šestkrát rychlejší než jeho předchůdce.

První verze počítače Raspberry Pi zhruba o velikosti krabičky cigaret se prodalo na 45 miliony kusů, i když jeho tvůrci se původně domnívali, že se bude jednat spíše o kuriozitu pro pár nadšenců. Nyní na trh přichází nová verze, Pi 2, za stejnou cenu zhruba 800 Kč. „Dvojka“ je však šestkrát rychlejší než „jednička“, má výkonnější procesor, větší paměť a je možné o ní uvažovat jako o skutečné náhradě PC pro seriózní práci včetně kancelářských aplikací, procházení internetu apod.

Raspberry Pi 2 je nezakrytovaný počítač, který se vejde do dlaně jedné ruky. Obsahuje v sobě veškeré potřebné součásti  včetně procesoru, grafické jednotky, paměti RAM, řadiče USB, slotu na paměťovou kartu, USB výstupů atd. Uplatnění od počátku nachází při vývoji robotů, elektronických přístrojů, chytrých spotřebičů a dalších zařízení.

Vyšší výkon umožňuje dodat robotům, dronům a jiným zařízením „zrak“ včetně rozpoznávání obrazu z 3D kamer, což Pi 1 nedokázal. Raspberry Pi 2 může rovněž zlepšit manévrovací schopnosti autonomních strojů díky rychlejším výpočtům a rychlejšímu zpracování dat ze snímačů.

Raspberry Pi 2 bude podporovat operační systém Raspian OS založený na Linuxu, stejně jako první verze Raspberry Pi uvedená na trh v roce 2012, u níž se s Windows nepočítalo, protože byla příliš pomalá. Výrazné zvýšení výkonu umožnilo nasazení Windows a Microsoft rychle přispěchal se speciálně uzpůsobenou verzí Windows 10. Ta neumožňuje běh aplikací jako je Internet Explorer nebo Office, ale nabízí programátorům rozhraní s příkazovou řádkou pro vývoji chytrých zařízení připojených k internetu.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Vzkaz Microsoftu firemním zákazníkům: žádný strach z aktualizací Windows 10, spotřebitelé vše předem otestují
Společnost Microsoft v pátek označila spotřebitele za pokusné králíky, jejichž úkolem bude upozorňovat na chyby v každé aktualizaci systému Windows 10 s velkým předstihem než bude aktualizace povinná pro firemní zákazníky. Podle komentátorů mají spotřebitelé de facto převzít úlohu testerů, které Microsoft loni při restrukturalizaci propustil.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?