Hlavní navigace

PC v HDMI kolíku Intel Compute Stick se bude prodávat s Windows i s Linuxem

13. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © julien tromeur - Fotolia.com
Od 24. dubna se začne prodávat nejmenší osobní počítač na světě, dlouho očekávaný Intel Compute Stick PC. Již dnes jej lze předobjednat v některých zahraničních online obchodech. Čekání na komerční verzi zařízení představené loni na podzim trvalo poměrně dlouho a vedlo k dohadům, zda Intel vůbec své sliby naplní. Naplnil a předobjednávky předčily očekávání.

Počítač velikosti USB klíčenky je k dispozici s přeinstalovaným operačním systémem Windows 8.1 za 150 dolarů, tedy v přepočtu okolo 3500 Kč. Pro spořivé a pro ty, kdo z nějakého důvodu upřednostňují jiné operační systémy, se prodává i verze s Linuxem, a to o 40 dolarů levněji. Podle dostupných informací se konkrétně jedná o Ubuntu 14.04.

Bez ohledu na operační systém je Intel Compute Stick osazen čtyřjádrovým procesorem Intel Atom, 2 GB operační paměti RAM, 32 GB úložiště a Wi-Fi modulem standardu 802.11b/g/n. Připojuje se přímo k monitoru nebo televiznímu přijímači prostřednictvím konektoru HDMI a je napájen přes Micro USB konektor na boku. Compute Stick je vybaven i plnohodnotným USB portem a bezdrátovým rozhraním Bluetooth 4.0 pro připojení myši a klávesnice.

příloha_ovladnete_sva_data

Intel původně plánoval uvést Compute Stick na trh už v březnu, ale server Newegg u obou modelů ukazuje datum zahájení prodeje 24. dubna. Podobné miniaturní zařízení se značkou BeeLink se již prodává, ale u poněkud obskurních obchodníků.

S miniaturními počítači jakoby se v poslední době roztrhl pytel. Vedle nového Raspberry Pi se slibovanou podporou Windows 10 se zjevuje i řada dalších, ale Compute Stick slibuje nejmenší rozměry ze všech. Intel o něm hovoří už od loňského listopadu, takže podezření z planých se zdála namístě. Naštěstí jej však nejspíš už poměrně brzy budeme moci vyzkoušet, co nejmenší osobní počítač na světě dokáže.

Byl pro vás článek přínosný?