Hlavní navigace

Podnikový tisk: tiskněte méně a šetřete!

6. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
O „kanceláři bez papíru“ se hovoří již desetiletí, já sám jsem se tímto termínem setkal již v roce 1994 – a to nebyl zdaleka nový. Při konfrontaci se skutečností se ale zdá, že bezpapírová kancelář bude spíše snem než realitou...

Dlouhodobé statistiky totiž ukazují, že tiskneme stále více a radostněji. Ale kdoví? Třeba rok 2014 bude rokem obratu.

Letos totiž analytičtí věštci předpokládají, že by se mohlo potisknout přece jen méně papíru než loni. A možná příčina? Tou je asi druhá nejsilnější motivace pro technologické inovace, která je hned v závěsu za leností. Peníze. Je lhostejné, zda věříme, že právě probíhá ekonomická krize, nebo v to nevěříme. Nezpochybnitelným faktem je, že pozorujeme dlouhodobý tlak na snižování nákladů na tisk. Firmy hledají úspory všude - a tisk není výjimkou. A když se vyčerpají všechny možné technologické nástroje, zbyde ještě jedna možnost: tisknout méně.

Běžnou součástí moderního dohledového softwaru pro řízení tisku jsou i reportovací moduly, které hlásí manažerům využívání tiskáren jejich podřízenými. Náklady na tisk tak mohou být ve firmě snadno přiřazeny k jednotlivým nákladovým střediskům nebo i k jednotlivým uživatelům. A ti se tak mohou dostat do situace, že budou muset obhájit používání firemních tiskáren stejně, jako již teď musejí obhajovat svůj účet za firemní mobil. Není divu, že za takové situace ubude i tisku pro soukromou potřebu. Ještě máte v patičce svého mailu ekologické varování, že příjemce si má rozmyslet, než mail vytiskne? Možná se to brzy stane anachronismem, který odstranila neviditelná ruka trhu.

Příloha Tisk 1-2/2014Vícenásobné tisky a pořizování tištěných kopií pravděpodobně částečně nahradí sken a ukládání elektronických verzí dokumentů. I tento trend se může na očekávaném poklesu objemu tisku podílet. To předpokládá větší dostupnost a možnost pohodlnějšího používání multifunkčních zařízení v kancelářích. A při větším objemu digitálních dokumentů také pořádný software, který je umí zpracovat.

Dodavatelé tiskových řešení a služeb se o svou budoucnost nemusí obávat, pokud se ve svém podnikání řádně „rozkročili“ a jejich nabídka zahrnuje nejen tisk, ale komplementárně také digitalizaci a správu elektronických dokumentů. 

Pokud Vás problematika firemního tisku zajímá, můžete si objednat aktuální číslo 1-2/2014 tištěného vydání časopisu CIO Business World, v němž je této problematice věnována zvláštní příloha:

Objednat CIO Business World 1-2/2014 s přílohou Tisk

Samostatná příloha Tisk v elektronické podobě je k dispozici i ke stažení (PDF, 2,2 MB).

příloha_ovladnete_sva_data

Partnery přílohy byly firmy Canon CZ, Janus, Brother International CZ a Samsung Electronics Czech and Slovak.

G+

Byl pro vás článek přínosný?