Hlavní navigace

Proč dal Microsoft nejnovější verzi Windows jiný název (1)

2. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Microsoft už začal distribuovat další „feature upgrade“ Windows 10, nazvaný „Windows 10 April 2018 Update“ – s několikatýdenním zpožděním oproti původně očekávanému času.

Datum vydání se sotva vešlo do limitu, který si Microsoft stanovil svým označením upgradu, ačkoliv se společnost často zdála být poněkud lhostejná, pokud šlo o kolize skutečných dat vydán s alternativním numerickým názvem každého updatu, tedy tím, co má formát yymm. Tato kolize pokračovala i u dubnového upgradu, jehož přezdívka 1803 předvídala březnový debut, nikoliv debut koncem dubna.

Nové jméno však vrhá světlo nejen na dlouhodobý protimluv. Zde jsou nejpravděpodobnější důvody, proč Microsoft změnil způsob pojmenovávání Windows 10.

Microsoftu by došly sezónní názvy

Po loňském „Fall Creators Update,“ který vyšel v říjnu, by Microsoftu tento měsíc došla roční období, pokud by tedy nebyl ochoten překlopit – když už ne svou půlroční kadenci, pak alespoň čas v průběhu roku, kdy by vydával nové verze. (Byly časy, kdy téměř každý předpokládal, že ta nejnovější bude označena jako „Spring Creators Update“, oproti „Creators Update“ z dubna 2017).

Protestní hučení si svou úrovní v ničem nezadalo s koncerty na stadionech.

Jak poznamenávají někteří diskutující, je pojmenování taktéž specifické pro severní hemisféru, neboť jižně od rovníku přichází „jaro“ v září a „podzim“ v březnu.

Microsoft tak čelil nucené změně názvů, nepočítáme-li řešení v podobě přidávání římských číslic („Spring Creators Update II“ nebo „Fall Creators Update IV“) a riskovat imitování kreativního úpadku Hollywoodu.

Microsoft ustoupil od pojmenovávání podle data

příloha_ovladnete_sva_data

Od prvního roku Windows 10 využíval Microsoft formát rrmm jako druhý, kratší název každého „feature upgradu“, například 1507 (originál), 1511 (první upgrade v listopadu 2015), 1607, 1703 a 1709 (vydaný v říjnu 2017).

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?