Hlavní navigace

Proč už Windows nikdy nebudou mít žádnou bombastickou funkci (2)

15. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Někdy na jaře by se Windows 10 měly dočkat své příští aktualizace. Už se z toho stal takový půlroční rituál. Před několika lety se Microsoft rozhodl, že desítky budou jeho poslední verzí operačního systému, a taky že přejde na model Windows jako služby (WaaS).

Předchozí díl

To Microsoft fakt nepracuje na ničem v rámci Windows, co bychom mohli nazývat významnou novinkou? Nuže, v roce 2017 oznámil, že pracuje na skutečně inovativní funkci pro Windows 10 nazvané Sets. Sets by přinesly panely do aplikací, nejen do prohlížečů, a umožnily vám vytvářet dokumenty, které by kombinovaly několik aplikací – například dokument ve Wordu, který by obsahoval panely prohlížeče pro přístup k online průzkumu, který jste při psaní dokumentu prováděli.

Oznámení bombastické funkce je však jedna věc, a její realizace druhá. A Microsoft svoje „sety“ umístil do různých preview verzí svých půlročních updatů Windows, jen aby je později stáhl ještě před vydáním, protože zkrátka nefungovaly tak, jak by si představoval. Nebudou ani součástí jarního updatu. A nemělo by vás překvapit, kdyby se do Windows 10 nakonec ani nedostaly.

Proč tomu tak je? Jistý komentátor portálu Ars Technica z toho viní proces, který Microsoft používá při vývoji Windows. Poukazuje na to, že Windows mají masivní, komplikovaný kód, který je z dnešních technologických standardů zčásti zastaralý. Před obdobím WaaS byly každé dva či tři roky vydávány nové verze Windows. Což společnosti poskytovalo více času na vývoj a testování nových funkcí. S aktualizacemi jednou za půl roku byl celý proces „zkomprimován“ do pouhé šestiny původně dostupného času. Což podstatně komplikuje vydávání významnějších nových funkcí, které by byly prosté chyb.

Což je pravda, ovšem nejde o primární důvod, proč už ve Windows nejspíš nenajdeme novou bombastickou funkci. Skutečný důvod souvisí více s byznysem než s vývojovým procesem. Šéf Microsoftu Satya Nadella podniká řízenou snahu o přesun Windows z jádra byznysu společnosti. Zaměření Microsoftu tak přesunul směrem ke cloudu a zároveň dělá vše pro to, aby byly produkty Microsoftu otevřenější a fungovaly i s jinými technologiemi, včetně open source, iOS a Androidu. Což znamená, že čas vývojářů je alokován pro tyhle schopnosti, a nikoliv pro nové funkce ve Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

Čekejte tedy, že Windows bude i nadále stále stabilnější a spolehlivější, a čas od času čekejte i užitečná vylepšení. Ale o nových bombastických funkcích si můžeme nechat zdát. Při současné (úspěšné) změně směru Microsoftu ke cloudu není důvod je vyvíjet ani vydávat.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?