Hlavní navigace

Qualcomm plánuje PC s ARM procesorem Snapdragon 835

2. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Qualcomm má velké plány s navrácením ARM čipů na PC s Windows 10, a existuje určitá šance, že jeho Snapdragon 835 by mohl podporovat Windows Holographic pro náhlavní soupravy virtuální reality.

Americká společnost již spolupracuje s významnými výrobci PC na implementaci Snapdragonu 835, nejnovějšího čipsetu značky, do počítačů s Windows. Novinka byla poprvé uvedena na Mobilním světovém kongresu v Barceloně jako součást smartphonu Sony Xperia XZ.

„Reakce na Windows 10 se Snapdragonem 835 jsou pozitivní, a chmurné vzpomínky na Windows RT – ohromné selhání úsilí o přenos ARM na PC – zůstávají minulostí,“ říká Keith Kressin, viceprezident produktového managementu v Qualcomm Technologies. Cílem je podle něj vydat něco důvěryhodného, a ukázat lidem, proč je to odlišné od RT. Ukázat jim, že jde o Windows 10 – neexistuje druhá verze Windows 10.

Koncem loňského roku představily firmy Microsoft a Qualcomm koncept celulárních PC, což jsou tenké a lehké notebooky s LTE konektivitou. V těchto počítačích bude nainstalován právě Snapdragon 835. Tento čip nabízí nejnovější technologie typu Bluetooth 5 a gigabitového modemu.

Modelem pro tato zařízení jsou smartphony. Od nich celulární PC přebírají dlouhou životnost baterie a non-stop připojení na internet.

První PC s Windows 10 a Snapdragonem 835 bude k dispozici ještě v letošním roce. Podle Kressina nebudou tato zařízení extrémně nízkorozpočtová, ale ani příliš drahá. „Čip Snapdragon 835 bude součástí high-endových smartphonů, které mohou být drahé. Ale ceny celulárních PC budou nakonec víceméně záviset na výrobci PC a konfiguraci.“

Vypouštění celulárních PC na trh bude postupné, nebude to jako vydání stovek PC s novými čipy x86. Letos to má začít a růst pak v průběhu let 2018 a 2019. Podle Kressina půjde o trpělivý nástup na trh.

Ke společnostem, které vyjádřily zájem na konceptu PC s Windows 10 a ARM procesory, patří Dell a HP. Je tu však jedna velká překážka – Windows 10 na ARM se zkoušelo už předtím s s Windows RT, a byl to naprostý propadák. Windows RT totiž nepodporovaly konvenční aplikace x86 používané na PC, a prodeje zařízení byly pomalé.

příloha_ovladnete_sva_data

U Snapdragonu 835 však bude možné spouštět aplikace pro Windows 10, a to skrze emulátor, na němž Microsoft a Qualcomm pracují. Výsledná zařízení budou určena především pro prohlížení webu a aplikace pro produktivitu a nemusejí nabízet dostatečný výkon pro herní PC nebo náročnější aplikace.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?