Hlavní navigace

Samsung zveřejnil specifikace svého SSD Z-NAND

20. 11. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Společnost Intel počátkem roku uvedla podnikovou verzi pevného disku postaveného na technologii 3D XPoint, v říjnu pak přidala variantu spotřebitelskou. Uvidíme, jestli to bude stačit na Samsung.

Ten se totiž Optane chystá vyzvat svým vlastním extra rychlým úložištěm, odvozeným od jeho technologie V-NAND čtvrté generace – Z-NAND.

Korejský gigant právě zveřejnil specifikace svého modelu SZ985 Z-NAND SSD. Ten nejenže nabízí podobné a v některých případech dokonce lepší výkon než Optane, ale zároveň prý ani tolik nezatíží peněženku.

SZ985 Z-NAND SSD poráží Intel a Micron, pokud jde o sekvenční rychlosti čtení/zápisu – chlubí se hodnotami 3,2 GB/s (v obou případech), zatímco Intel Optane nabízí „jen“ 2,4/2 GB/s. Disk od Samsungu má zároveň impozantní hodnoty IOPS pro čtení i zápis: 750 000/170 000 (Optane má 550 000/500 000).

Jednou z oblastí, kde je na tom Optane lépe, je odezva čtení/zápisu, ale ne o moc. Disk Z-NAND se chlubí odezvou 12-20 µs při čtení náhodných dat a 16 µs při náhodných zápisech, což je asi desetkrát lepší výsledek než u jiných SSD postavených na technologii NAND, a jen o málo horší než u Optanu (10/10 µs).

Pokud Samsung vydá SZ985 v konkurenceschopné cenové hladině a bez problémů s dodávkami, pak by Z-NAND mohl mít dopad na budoucí pokles popularity Optanu. (Další podmínkou je samozřejmě i zvládnutá softwarová podpora).

příloha_ovladnete_sva_data

Stejně jako u prvního 3D XPoint NVM řešení od Intelu a Micronu – DC P4800X – je i disk SZ985 zaměřen na podnikové zákazníky. Samsung uvádí, že by jej šlo využít ke zvýšení výkonu při využívání databází typu RocksDB a MongoDB. Spotřebitelské verze SSD úložiště je možné očekávat v nejbližší budoucnosti.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?