Hlavní navigace

Satelitní systém Galileo přináší Evropě zisk

1. 6. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: GSA, foto Libor Marklík.
Agentura GSA evropského GNSS – globálního navigačního satelitního systému - byla založena v roce 2004 jako oficiální agentura Evropské unie. Její sídlo se v roce 2012 přestěhovalo z Bruselu do Prahy. Agentura GSA je pověřena řízením provozu a poskytováním služeb Galileo a EGNOS.

Galileo je evropský globální nezávislý satelitní navigační systém, který bude poskytovat vysoce přesné globální služby pod civilní správou. Je navržen tak, aby byl kompatibilní a v případě některých služeb také interoperabilní s podobnými existujícími systémy. 

„Evropský globální navigační družicový systém Galileo pokryje už za dva roky celou zeměkouli signálem, který umožní určení polohy s přesností 20 centimetrů.“ V průběhu veřejné besedy s občany, která se uskutečnila v pátek 1. 6. 2018 v pražském sídle agentury GSA, provozovatele systému Galileo, to prohlásil Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise zodpovědný za energetickou unii.

Vysoká přesnost signálů z evropských satelitů je důležitá nejen pro bezpečnost a rozvoj pozemní dopravy, ale i pro další odvětví průmyslu a služeb. Například už dnes bankomaty a přístroje pro bezhotovostní platby využívají na celém světě k peněžním transakcím přesný čas měřený satelity. Odhaduje se, že celá desetina HDP evropských zemí závisí na satelitních technologiích a tento podíl neustále roste.

příloha_ovladnete_sva_data

Investice do satelitního systému Galileo se Evropě vyplácí – každé euro, které členské země do systému investují se jim v ekonomice vrátí sedmkrát až dvanáctkrát. Pražané se v diskusi s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem zajímali nejen o budoucnost dopravy, ale také o rozvoj vědecko-technického výzkumu a vývoje v ČR ve vztahu k vysokému školství, o budoucí směřování vesmírného programu EU a další témata.

Agentura GSA byla založena v roce 2004 a přestěhovala se v září 2012 do Prahy. Je to jediná agentura Evropské unie, jejíž sídlo je v České republice, a je to rovněž jediná agentura EU zabývající se aktivitami ve vesmíru. V pražském sídle GSA pracuje tým 149 lidí z 22 zemí.

Byl pro vás článek přínosný?