Hlavní navigace

Sedm vzestupů a pádů Windows 7 (5)

28. 1. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Picture-Factory - Fotolia.com
Jeden z nejpopulárnějších systémů nejen od Microsoftu, Windows 7, právě přišel o svoji podporu. Což mimo jiné znamená, že je nejvyšší čas podívat se na jeho vzestupy a pády za léta jeho největší slávy.

Předchozí díl

Nafouknutí hlavního panelu

U Windows 7 došlo ke zvětšení hlavního panelu a přidání několika jeho prvků, které zůstaly zachovány i u nástupce, tedy desítek.

Vertikální rozměr hlavního panelu se oproti Windows Vista zvětšil o 33 %, tedy alespoň při využití výchozích velkých ikon. Kromě toho byly rozšířeny i dlaždice aktivních aplikací a také ikony připnutých aplikací.

Prvky, jako jsou vyskakovací seznamy – klikněte v hlavním panelu například na ikonu Wordu a objeví se seznam nedávno otevřených dokumentů – připínání a náhledy (ano ty byly představeny už s Windows Vista, ale zde jsou větší a interaktivnější), se ukázaly být dostatečně odolnými, aby vydržely několik generací OS.

Konec jedné éry

Windows 7 byl poslední stabilní OS od Microsoftu.

Po dobu delší než jednu dekádu zůstal systém Windows 7 „strnulý“, pevný, neměnný, stálý. Vzhledem k modelu Microsoftu už se takových Windows nikdy nedočkáme, ne na osobních počítačích. (Windows 10 LTSC sice má zůstat statický po dobu 10 let, ale ten není určen pro všeobecné PC účely).

příloha_ovladnete_sva_data

Pro Windows 7 byl vydán jen jediný service pack (SP), což jsou kumulativní aktualizace vydávané v nepravidelných intervalech, který byl představen v únoru 2011, přibližně 16 měsíců po debutu tohoto OS. Ale ačkoliv Windows 7 SP1 obsahoval některé změny, ty byly všecky skryty pod povrchem; nic viditelného pro uživatele tak změněno nebylo.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?