Hlavní navigace

Systém Windows 7 si v červenci udržoval svou pozici

3. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © peshkova - Fotolia.com
Systém Windows 7 si v červenci udržoval svou pozici, a to i přes apel Microsoftu na uživatele, aby přecházeli na desítky.

Operační systém, který je v podnikové sféře i nadále standardem, si neustále drží majoritní podíl uživatelů. Podle statistik společnosti Net Applications poháněla tato platforma v uplynulém měsíci celkem 48,9 % počítačů, respektive 53,5 % počítačů s Windows. (Čísla se liší proto, že Windows jako celek pohánějí „jen“ 91,5 % počítačů.)

Pozice Windows 7 je pevná i přesto, že podíl ostatních verzí systému od Microsoftu se dost hýbe. Například u Windows 8 a 8.1 poklesl za uplynulý rok o 10 procentních bodů na 7,9 procenta. Ve stejném období získaly Windows 10 dvanáct procentních bodů (z toho téměř jeden bod v červenci), a dosáhly tak 27,6procentního podílu mezi všemi osobními počítači, respektive podílu 30,2procentního mezi počítači s Windows.

Podíl Windows 7 i nadále klesá pomaleji, než by si nejspíš Microsoft přál – minimálně pomaleji než podíl Windows XP ve stejném období před svým „odchodem do důchodu“. Ačkoliv někteří analytici tvrdili, že podniky budou ze sedmiček na desítky přecházet rychleji než z XP na sedmičky, data Net Applications ničemu takovému nenasvědčují.

I jiné statistiky umisťují Windows 7 na první místo. Například irská společnost StatCounter píše, že tento systém v červenci poháněl 45,7 % počítačů s Windows 7; ve stejném období před svým zastaráním měl přitom systém Windows XP „jen“ 41,9% podíl.

příloha_ovladnete_sva_data

Opět se tak potvrzuje, že staré dobré sedmičky podnikům zkrátka dostačují a k jejich výměně je donutí až krok ze strany Microsoftu spočívající v ukončení podpory. K tomu by mělo dojít 14. ledna 2020.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?