Hlavní navigace

Webové prohlížeče 2018: Microsoft bude brzy irelevantní

6. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Neuplynou ani dva roky a existence Microsoftu v segmentu prohlížečů bude minulostí, uvádí ve své nejnovější studii analytická firma Net Applications.

Data, která kalifornská společnost vydala minulý týden, ukazují, že uživatelský podíl Internet Exploreru (IE) činil v únoru 13,5 %. To znamená nárůst o 1,7 procentního bodu oproti předchozímu měsíci a dosud zdaleka nejvyšší od chvíle, kdy Net Applications změnili metodiku svého počítání a z čísel vynechali stroje ovládané boty.

Dokonce i tento nárůst nebyl ničím jiným, než jen dočasným odklonem od trendu, pro Microsoft  dost depresivního, který tomuto prohlížeči v uplynulých letech sebral poměrně velkou část uživatelské základny. Teprve v červnu 2015 – než Microsoft uvedl Windows 10 a tedy i nativní prohlížeč tohoto OS, Edge, tvořil IE 54 % prohlížečů na světě, s téměř 60procentním podílem na PC s Windows.

V uplynulém měsíci měl IE podíl na všech PC s Windows 15,4 %, což znamená, že IE k přístupu k internetu využívá méně než jedna šestina těchto strojů.

Jenže bude to ještě horší. Ve Windows 10 je totiž Explorer zastaralý a Windows 7 se v lednu 2020 odeberou do věčných lovišť, alespoň co se podpory výrobce týká, takže další body dolů pro IE.

A protože podíl IE na obou prohlížečích Microsoftu (včetně Edge) je více než tříčtvrtinový, znamená to, že si Microsoft odepsáním IE podepíše svůj vlastní ortel (stále hovoříme o segmentu prohlížečů).

příloha_ovladnete_sva_data

Než Microsoft odepíše Windows 7 – respektive také IE – by Windows 10 měl dosáhnout uživatelského podílu (ze všech Windows) okolo 63,6 %, pokud uvážíme, že nárůst bude pokračovat v souladu s trendem nastaveným v loňském roce. A pokud do té doby Edge nepohne směrem nahoru, znamená to, že podíl aktivního (stále podporovaného) prohlížeče Microsoftu poklesne do jednociferných čísel – možná až k šesti procentům.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?