Hlavní navigace

Windows 10 1909: sedm zvláštností a podivností nové verze systému (1)

6. 12. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Jedná se o „feature upgrade“ s minimem nových funkcí, sdílí doprovodnou dokumentaci se svým předchůdcem a byl připraven vyjít měsíc předtím, než skutečně dorazil. Ano, Windows 10 1909 je opravdu vzácný úkaz.

Microsoft nedávno vydal systém Windows 10 verze 1909, nejpodivnější feature upgrade pro svoji čtyři roky starou platformu.

Na feature upgrade – jeden ze dvou vydávaných ročně – má Windows 10 1909 jen minimum nových funkcí. A neupgraduje víceméně nic. Spíš jde o přepracovaný Windows 10 1903, který byl vydaný v květnu. Opravdu, 1903 a jeho nástupce mnoho věcí neodlišuje, takže 1909 lze úspěšně považovat za listopadovou kumulativní aktualizaci nabídnutou k 1903 dne 12. listopadu v rámci Patch Tuesday pro tento měsíc.

Takže o co vlastně jde?

Na jednu stranu je Windows 10 1909 možné vnímat jako reakci Microsoftu na debakl loňské verze 1809, která byla těsně po svém vydání kritizována kvůli tomu, že mazala data uživatelů. Což vedlo k dalším měsíců zpoždění stabilní verze, která byla rychle stažena. Aby se Microsoft vrátil ke svému schématu aktualizací, vydávaných každý duben a říjen, v podstatě vynechal jednu aktualizaci tím, že postavil „ne-aktualizaci“.

Další zdroje spekulací tvrdily, že Microsoft tímto uvedl nový servisní model pro Windows 10, který by na jaře generoval funkčně bohatou a tedy významnou aktualizaci, a na podzim pak aktualizaci bez nových funkcí, a tedy menší. Nejdůležitější zákazníci společnosti Microsoft – podniky a další velké organizace – vyzvaly společnost, aby zpomalila své tempo rozvoje. Mohlo by tedy jít o odpověď Microsoftu na tyto výzvy, i když oficiálně to redmondský gigant nepřiznal.

příloha_ovladnete_sva_data

Nezávisle na tom, jakému účelu verze 1909 slouží, je to verze značně neobvyklá. Jako důkaz tohoto tvrzení Computerworld sestavil tenhle soubor přehlížených detailů, sestávající ze sedmi položek.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?