Hlavní navigace

Windows 10 1909: sedm zvláštností a podivností nové verze systému (6)

13. 12. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Jedná se o „feature upgrade“ s minimem nových funkcí, sdílí doprovodnou dokumentaci se svým předchůdcem a byl připraven vyjít měsíc předtím, než skutečně dorazil. Ano, Windows 10 1909 je opravdu vzácný úkaz.

Předchozí díl

Onen 30měsíční harmonogram podpory – přesněji samotný fakt, že uživatelé verze Windows 10 Enterprise spoléhají na rozšířenou podporu podzimních aktualizací – byl téměř určitě důvodem proč se Microsoft vůbec obtěžoval s nějakým refreshem, namísto toho, aby jeden feature upgrade prostě vynechal anebo by to celé ještě více zkomplikoval tím, že by přidal dalších 12 měsíců k životnímu cyklu řekněme Windows 10 1809 po katastrofickém úvodu této verze.

Rezervované úložiště? Nikoliv

V lednu Microsoft hovořil o něčem, co nazýval rezervovaným úložištěm (Reserved storage), což mělo být zhruba 7 GB prostoru na lokálním disku, které by byl systém Windows 7 oprávněn využívat při zpracovávání aktualizací a upgradů. (Ty jsou zpravidla dodávány v rámci komprimovaných souborů – v takovém případě je toho třeba méně stahovat – jenže právě tento způsob potřebuje nějaký prostor na disku pro rozbalení. Kromě toho je v průběhu instalačního procesu třeba alokovat prostor pro dočasné soubory.)

V té době Microsoft řekl, že toto úložiště bude rezervováno počínaje továrními kopiemi Windows 10 1903 nebo na strojích, na nichž byla provedena čistá instalace verze 1903 nebo novější, jako je například obnova obrazu IT oddělením. Microsoft však neodpověděl na tehdy kladené dotazy, například ten, zda bude zabírat místo an PC aktualizovaných z 1903 na 1909.

příloha_ovladnete_sva_data

Nyní Microsoft tvrdí, že nebude. „Zařízení aktualizovaná z předchozí verze Windows 10 nebudou mít aktivované rezervované úložiště,“ uklidňuje společnost v on-line souboru otázek a odpovědí (FAQ).

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?