Hlavní navigace

Windows 10 jsou teď na 700 milionech zařízení

7. 5. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Mezi mnohými novinkami, které byly oznámeny na vývojářské konferenci Microsoftu s názvem Build, se americká společnost nechala slyšet, že systém Windows 10 je teď nainstalován na (těsně) necelých 700 milionech zařízení.

A tato statistika znamená, že v uplynulých 12 měsících se systém dočkal téměř 200 milionů nových instalací. Na předchozím ročníku Buildu totiž byly desítky podle Microsoftu nainstalovány na 500 milionech zařízení. Toto číslo se do listopadu změnilo na 600 milionů a dodnes na něm bylo přidáno dalších téměř 100 milionů.

Když byl systém v roce 2015 uveden, bylo cílem Microsoftu mít ho do roku 2018 nainstalovaný na miliardě zařízení. O rok později firma přiznala, že byla přespříliš optimistická a že k dosažení tohoto cíle je třeba více času, ovšem počet nových instalací i nadále plynule roste.

Většinu zařízení s Windows 10 tvoří PC, výše uvedená čísla však zahrnují také tablety, notebooky, konzole Xbox, náhlavní soupravy Hololens, systémy Surface Hub, telefony a IoT produkty.

Navzdory tomu, že se desítky blíží třem čtvrtinám miliardy instalací, zůstávají pozadu za Windows 7 jako druhá nejpopulárnější verze OS od Microsoftu. Analytici z NetMarketShare uvádějí, že starší platforma běží na 43,57 % všech systémů, zatímco Windows 10 mají podíl 33,81 %. Sedmičky jsou vepředu i díky počtu podnikových uživatelů a také své popularitě v Číně, nicméně jejich náskok se snižuje. Bezpečnostní aktualizace pro Windows 7 vyprší na počátku roku 2020, což by mělo vyústit v rychlé narůstání počtu instalací Windows 10.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro Microsoft tak bude povzbudivé spíše jiné číslo, a sice počet aktivních komerčních uživatelů služby Office 365, kterých je nyní okolo 135 milionů.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?