Hlavní navigace

Windows v číslech: desítky rostou, sedmičky naopak (2)

7. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © peshkova - Fotolia.com
Vzhledem k tomu, že společnost Microsoft již nepodporuje systém Windows 7, začali uživatelé v lednu přecházet na systém Windows 10 ve větším počtu.

Předchozí díl

Tento pokles byl největší od srpna 2016 a Windows 7 posunul na stejný podíl, jaký měly Windows XP v dubnu 2014, když odcházely do důchodu ty. Varování Computerworldu, že po ukončení podpory Windows 7 zůstane běžet mnohem větší porce PC s tímto systémem, byla nakonec neopodstatněná.

Tato varování vycházela z předpovědí získaných z průměrem z uplynulých dvanácti měsíců. Nejnovější předpověď tak naznačuje, že by Windows 7 mohly každý následující měsíc padat o více než procentní bod, což by znamenalo, že by měl systém spadnout pod 20 % ze všech PC s Windows na 20 procent, a dále – na přibližně 17 procent – padat do konce roku.

Ve zhruba stejném období, tedy v září a prosinci, by měl Windows 10 dosahovat podílu 76 %, respektive 80 %. Tato čísla mohou působit nadhodnoceně, ale protože Windows 10 nebudou svůj podíl sdílet s žádným nástupcem – tak jako to měly předchozí edice systému – je pravděpodobné, že se jejich podíl mezi všemi Windows bude dříve nebo později limitně blížit 100 procentům.

A když už jsme u těch „všech Windows“, pak data Net Applications uvádějí i to, že Windows 8/8.1 získaly jednu desetinu procentního bodu a vystoupaly tak na čtyřprocentní podíl. Zhruba za rok by podle výpočtů Computerworldu mohl podíl těchto OS spadnout na 2,8 %. (Poznámka na okraj: Podpora Windows 8.1 skončí 10. ledna 2023.)

V Net Applications se přepočítali

Systém macOS od Applu dělal v uplynulých několika měsících nájezdy, kterými ukrojil část podílu Windows. Nebo minimálně právě tohle tvrdili v Net Applications.

příloha_ovladnete_sva_data

Chyba.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?