Hlavní navigace

Windows v číslech: desítky se tak trochu zasekly (3)

10. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
S tím, jak v lednu končí podpora pro Windows 7, vzrůstá tlak na upgrade na Windows 10. Jenže míra přijetí Windows 10 se v listopadu trochu zasekla.

Předchozí díl

V únoru 2007 – tedy v době, kam sahajízáznamy Computerworldu související s daty Net Applications – představoval systém Windows XP úžasných 90,6 % ze všech Windows, což byl monopol způsobený pět a půl roku trvající dostupností a chybějícím následovníkem. (Windows Vista, zamýšlený následovník XP, nabral velké zpoždění a byl uveden teprve koncem roku 2007. Předchůdci XP, Windows 98 a Windows Me, byli už v té době v důchodu, nebo byli uživateli zkrátka zavrženi.)

Windows 10 překonají rekord Windows XP v dubnu 2021, tedy alespoň podle čísel Net Applications , což znamená, že desítky koncem daného měsíce budou tvořit 90,7% všech PC s Windows. To by nemělo být překvapením: systému Windows 10 bude v té době téměř šest let a co je důležitější, nemá zamýšleného nástupce, který by mu mohl z jeho podílu ukousnout. Podle dřívějších vývojových a servisních modelů by měl být Windows 10 už nyní nahrazen Windows 11 – a právě s jedenáctkami by soupeřil o celkový podíl – a Windows 12 už měly být v polovině svého vývoje. Namísto toho mají být Windows 10 posledními Windows vůbec. Což znamená, že v určitém okamžiku v příliš vzdálené budoucnosti by na tomto OS mělo běžet téměř 100 % počítačů s Windows.

V datech Net Applications se dále dočteme, že macOS tvoří rekordních 11,6 % ze všech desktopových operačních systémů. Listopad byl třetím měsícem v řadě, ve kterém činil podíl macOS 11 procent nebo více, což je číslo, kterého před zářím tenhle systém Applu nikdy nedosáhl. Nárůsty této platformy byly vyváženy odpovídajícími poklesy systémů Windows jako celku, které se se svými listopadovými 86,1 % dostaly na nové dno.
Pokud bude macOS pokračovat ve své současné trajektorii, pak by se mohl nad 12 procent dostat někdy v průběhu února. Vyplývá to z předpovědí založených na průměru uplynulých 12 měsíců.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: Computerworld.com

 

Byl pro vás článek přínosný?