Hlavní navigace

Windows v číslech: desítky ustupují, sedmičky odolávají (2)

12. 10. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © peshkova - Fotolia.com
Podíl Windows 10 v září neočekávaně poklesl, naopak Windows 7 se dařilo, čímž se posunul bod zlomu, kdy novější systém co do podílu překoná ten starší.

Předchozí díl

Není překvapením, že Microsoft na to má odlišný náhled. Ve své prezentaci na konferenci Ignite z minulého týdne tvrdil Brad Anderson, korporátní viceprezident divize Microsoftu pro podnikovou mobilitu a management, že bod zlomu pro Windows 10 nastane mnohem dříve. „V průběhu následujících dvou týdnů se dostaneme do bodu, kdy bude v podnicích více Windows 10 než jakékoliv jiné verze operačního systému,“ řekl Anderson. „Ve skutečnosti překročí hodnotu 50 procent.“

Podle předpovědí vycházejících z dat Net Applications nepřekočí Windows 10 hranici 50 procent (ze všech PC, nejen těch podnikových) dříve než v květnu 2019. Rozdíl lze možná vysvětlit Andersonovým důrazem na podniky, a jeho čísla tak možná vynechávají spotřebitelské stroje, jakož i počítače, které běží ve firmách, jež nespravují svoje PC s Windows skrze SCCM (System Center Configuration Manager) či Intune.

Zvrátit tento stav se Microsoft nesnaží nezištně. Teprve po ukončení podpory Windows 7 může redmondská firma prodávat svým podnikovým zákazníkům drahé předplatné Microsoft 365, což je nyní jeden ze základních kamenů její strategie.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud jde o další čísla za měsíc září, pak uživatelský podíl Windows znovu poklesl, a to o tři desetiny procentního bodu na 87,6 procenta. Kombinovaný podíl různých edicí macOS a OS X vzrost o desetinu procentního bodu na 9,5 %, Linux pak s 2,2 % stagnoval.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?