Hlavní navigace

Windows v číslech: explozivní nárůst podílu Windows 10 (1)

4. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Operační systém Windows 10 sice v únoru ztratil část podílu a dařilo se hlavně Windows 7, nicméně v březnu to „desítky“ nabraly zpět a zaznamenaly největší nárůst uživatelského podílu od srpna 2015.

Obrovský březnový přírůstek stojí v ostrém kontrastu k únorové zvláštnosti – propadu podílu Windows 10 a odpovídajícímu nárůstu stárnoucích Windows 7.

Podle kalifornské analytické firmy Net Applications poskočil podíl Windows 10 v březnu o 3,3 procentního bodu, díky čemuž tenhle systém uzavřel měsíc s podílem 43,6 procenta ze všech osobních počítačů a 49,9 procenta ze všech PC běžících na Windows. (Druhé číslo je vždy větší než to první, protože na Windows přirozeně neběží všechny osobní počítače; v březnu to bylo 87,5 procenta všech PC na světě. Prakticky všechny ostatní stroje pak pohání macOS, Linux či Chrome OS.)

Onoho 3,3 bodu znamená největší měsíční zisk podílu od srpna 2015 (se 4,9 procentního bodu), jenže tehdy to bylo způsobeno úvodní explozí instalací způsobenou nabídkou bezplatného upgradu ze strany Microsoftu. Windows 10 byly uvedeny 31. července 2015 a nabídka byla platná po celý následující rok.

Windows 7 mezitím v březnu 1,9 bodu ztratily a spadly tak na 36,5 procenta ze všech PC a 41,7 procenta z PC běžících na Windows. I staré a nepodporované Windows XP – které tento měsíc „slaví“ pět let od ukončení oficiální podpory – přišly o 1,1 bodu a poklesly na 2,3 % ze všech PC a 2,6 % ze všech PC s Windows.

Nárůst Windows 10 a pokles všech ostatních edicí systému Microsoftu znamenaly výraznou změnu oproti únoru a věci se tak vrátily k normálu, alespoň tedy z pohledu Microsoftu. Jen před měsícem Computerworld poznamenal, že zvláštní únorová data se brzy vyrovnají, a netrvalo dlouho a předpověď se naplnila.

příloha_ovladnete_sva_data

Masivní nárůst uživatelského podílu Windows 10 a menší, ale stále významný pokles podílu Windows 7 zamíchal předpověďmi, které Computerworld zveřejnil přesně před měsícem.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?