Hlavní navigace

Windows v číslech: růst desítek pokračuje (1)

6. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © peshkova - Fotolia.com
Systém Windows 10 v červenci zaznamenal svůj třetí silný měsíční růst v řadě. Pokud to tak půjde dál, na první místo před sedmičky by se měl dostat do listopadu.

Podle kalifornské analytické firmy Net Applications přidal Windows 10 v červenci devět desetin procentního bodu s konečným uživatelským podílem 36,6 % ze všech osobních počítačů, respektive 41,4 % z počítačů běžících na Windows. (Druhé číslo je vždy vyšší než první, protože na Windows nikdy neběží 100 procent všech PC; v červenci systém poháněl 88,4 procenta všech systémů na světě.)

Červenec byl třetím měsícem v řadě, kdy Windows 10 získal téměř celý procentní bod, co do uživatelského podílu. V průběhu období květen až červenec získal Windows 10 2,8 bodu. To byl největší tříměsíční nárůst od období listopad 2017 – leden 2018, kdy tento OS rostl o 5 bodů.

Nárůsty (a někdy i poklesy) uživatelského podílu Windows 10 ukazují na pokrok, který jednotlivci a společnosti podnikli, co se týče migrace ze starších operačních systémů, zejména Windows 7, kterému v polovině ledna 2020 (za méně než 18 měsíců) skončí podpora. Jakmile se tak stane, nebudou majitelé sedmiček nadále dostávat bezpečnostní aktualizace se záplatami zranitelností, což OS a zařízení, jež na něm poběží, vystaví riziku útoku a případné krádeže dat.

Windows 7 v červenci přišly o půl procentního bodu a klesly tak na 41,2 % (ze všech osobních počítačů), respektive na 46,6 % (ze všech počítačů běžících na Windows). Tento pokles byl třetí největší za uplynulých šest měsíců. V tomto období tento OS odmítal pustit svoje pozice zejména na korporátních PC.

příloha_ovladnete_sva_data

Výkon OS z roku 2009 v uplynulém roce se líbil možná více Microsoftu než komukoliv jinému: Windows 7 v uplynulých 12 měsících přišly o 7,7 procentního bodu. Na základě tohoto trendu Computerworld předpokládá, že v lednu 2020, kdy systému vyprší podpora, bude tvořit 35 procent všech aktivních edicí Windows. V té době by mělo na desítkách běžet téměř 59 procent ze všech notebooků a desktopů s Windows.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?