Hlavní navigace

Windows v číslech: sedmičkám se asi do důchodu nechce (2)

14. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Gerasimv - Fotolia.com
Windows 7 čeká v lednu konec podpory, ovšem stále populárnímu staršímu operačnímu systému od Microsoftu se do důchodu evidentně ještě stále nechce.

Předchozí díl

(Data Net Applications toto podezření podle všeho potvrzují, neboť propad XP mezi dubnem 2014 a dubnem 2015 probíhal se zpomalující tendencí; prvních šest měsíců tohoto roku tvořilo 60 procent propadu za celých 12 měsíců.)

V průběhu následujících tří let padal podíl Windows XP mezi všemi PC s Windows každoročně o zhruba 50 procent. Například mezi dubnem 2015 a dubnem 2016 poklesly XP ze 17,5 % na 12 %, což představuje pád o 5,5 procentního bodu, respektive 46 procent. Další dva roky pak pád činil 56 procent. O těchto letech je možné přemýšlet jako o postupné kapitulaci uživatelů XP, kteří nepociťovali žádný velký tlak k přechodu na novější systém. Tito uživatelé chovali vzhledem ke stárnoucímu OS i nadále optimistický postoj bez ohledu na nějaké bezpečnostní aktualizace, ale postupně systém z roku 2001 opustili nebo úplně odešli ze segmentu PC.

V pátém roce po ukončení podpory Windows XP (mezi dubnem 2018 a dubnem 2019) však pád podílu XP zrychloval na téměř 77 procent a podíl systému mezi všemi počítači s Windows ve sledovaném období spadl z 5 na 2,8 procenta. Rychlejší propad by mohl představovat poslední uživatele, kteří se konečně smířili s faktem, že jejich OS byl nejen starý, ale i výrazně zastaralý.

příloha_ovladnete_sva_data

Žádné dva operační systémy nejsou stejné. Kdyby byly, pak by Windows Vista – plánovaná náhrada Windows XP – měly větší uživatelský podíl než současného 0,2 procentního bodu (což je asi jedna třináctina podílu XP, systému, který je o pět let starší). A Windows 8 – teoreticky nástupce Windows 7 – by tvořil více než jen 5,7 % ze všech Widnows.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?