Hlavní navigace

Windows v číslech: sedmičkám se asi do důchodu nechce (3)

15. 5. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Screenshot Windows 7
Windows 7 čeká v lednu konec podpory, ovšem stále populárnímu staršímu operačnímu systému od Microsoftu se do důchodu evidentně ještě stále nechce.

Předchozí díl

Jestliže však Windows 7 po „odchodu do důchodu“ skončí jako XP, proběhne následující scénář.

V prvním roce – do ledna 2021- spadnou sedmičky z 35,3 % (opakujeme: jde o nejnovější předpověď založenou na průměru uplynulých 12 měsíců) na 21,3 %. Tento 14bodový (66%) pád by představoval uživatele a organizace, kteří sice chtěli aktualizovat, ale nějak to nestihli v termínu. Dá se očekávat, že větší část tohoto propadu – řekněme okolo 8,5 procentního bodu – proběhne před 31. červencem 2020.

V průběhu následujících tří let budou sedmičky padat i nadále a dosáhnou úrovně 14,6 %, 9,3 % a 6 % na konci ledna 2022, 2023 a 2024. Což pro ekosystém Windows nemusí vypadat tak špatně, jenže podíváme-li se na to jiným pohledem, pak to znamená, že na sedmičkách dva roky po ukončení podpory stále poběží jeden ze sedmi osobních počítačů s Windows. Pro srovnání: dva roky po ukončení podpory XP běžel na tomto systému přibližně jeden z osmi počítačů s Windows. Každopádně „pobyt“ na starém systému je obzvlášť riskantní pro podniky, které se mohou nakazit z pár počítačů v síti, pro které nebudou mít záplaty. Útočníci totiž takové počítače mohou zneužít pro působení škody v celém podnikovém ekosystému.

(Rozhodnutí Microsoftu, že bude svým korporátním zákazníkům nabízet placenou rozšířenou podporu, působí v tomto scénáři chytře. Podporu si majitelé volume licencí budou moci zakoupit až do ledna 2023.)

Pátý rok po ukončení podpory Windows 7 – v lednu 2025 – bude na tomto stárnoucím systému stále běžet 3,4 % všech PC s Windows.

V následujících měsících bude Windows 7 i nadále přicházet o uživatelský podíl, ale téměř jistě nikoliv každý měsíc. Například Net Applications ve svých číslech uvádí, že tento systém ve třech z uplynulých 12 měsících naopak podíl získával.

Průměrný propad Windows 7 za uplynulých 12 měsíců je 0,6 procentního bodu měsíčně. Pokud systém u tohoto průměru zůstane, spadne pod 40 procent (ze všech PC s Windows) koncem června, září zakončí s 38 % a celý rok pak s 36 %.

Windows 10 – systém, který na ztrátě sedmiček může jedině získat – by měl v červnu dosáhnout 52 %, v říjnu 56 % a v lednu, tedy v době ukončení podpory Windows 7, by pak měl mít podíl těsně pod 59 procentyy.

příloha_ovladnete_sva_data

Rok po ukončení podpory Windows 7 – v lednu 2021 – by měl Windows 10 dosahovat více než 70procentního podílu ze všech PC s Windows.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?