Hlavní navigace

Windows v číslech: sedmičky se v čase pandemie drží pevně (1)

14. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Screenshot Windows 7
Pandemie koronaviru způsobila nevídané problémy ekonomice, od uzavřených firem po pracovníky přesouvané do domácích kanceláří. Situace měla podle všeho ještě jeden vedlejší účinek, a sice dopad na migraci z Windows 7 na Windows 10. Ta se totiž prakticky zastavila.

Podíl Windows 10 v průběhu března víceméně stagnoval, byť měli uživatelé pro pozastavení migrace jednu omluvu: zuřící pandemii koronaviru Covid-19.

Podle analytické firmy Net Applications tvořil globální podíl Windows 10 v uplynulém měsíci přibližně 57,3 % ze všech operačních systémů, respektive 64,3 % ze všech počítačů běžících na různých verzích OS Windows. Ačkoliv první číslo bylo téměř stejné jako o měsíc dříve, to druhé – které lépe vyjadřuje úspěch Windows 10 v přesvědčování uživatelů k upgradu – bylo výrazně nižší než únorových 65,1 %.

Podíl Windows 10 na počítačích pouze s Windows je vyšší než podíl ze všech osobních počítačů, protože Windows logicky neběží na všech počítačích. V březnu poháněly všechny verze Windows 89,2 % ze všech osobních počítačů na světě – což znamená nárůst o plný procentní bod. Ty ostatní (až na drobné výjimky) běží na systémech macOS, Linux nebo Chrome OS (v sestupném pořadí).

Březnový nárůst celkového podílu Windows byl důvodem poklesu Windows 10, počítaného jakožto podílu z PC s OS Windows. (Jinak řečeno, kus koláče Windows 10 se v březnu nezvětšil, ale zvětšil se koláč samotný.)

Stabilizace podílu Windows 10 po únorovém velice drobném nárůstu změnila předpověď pro tento operační systém. Všechno teď tedy směřuje k tomu, že míra přijetí systému ze strany uživatelů bude narůstat mnohem pomaleji.

příloha_ovladnete_sva_data

Nedosáhne tak 75 procent v září a téměř 80 procent ke konci roku 2020 – což jsou čísla z předpovědi z minulého měsíce – ale vypadá to, že Windows 10 se k těmto milníkům dostane až v lednu, respektive květnu 2021.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?