Hlavní navigace

Windows v číslech: Windows 10 i nadále drtí sedmičky (2)

15. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Podíl Windows 10 na všech PC vystoupal v září o 1,4 procentního bodu. Uživatelé se totiž postupně odklánějí od starých dobrých sedmiček, jejichž podpora vyprší 20. ledna 2020.

Předchozí díl

Pokud jde o porovnání Windows 7 a Windows 10, zde se stav v uplynulých třech měsících dramaticky změnil. Původní odhady stanovovaly podíl Windows 7 v lednu 2020 ke 40 procentům, což by bylo výrazně více, než jaký je dlouhodobý trend u OS „odcházejících do důchodu“. Nicméně nejnovější předpověď Computerworldu, založená na průměru uplynulých 12 měsíců, stanovuje podíl sedmiček ke konci ledna na pouhých 28 procent, což je téměř o dva procentní body níže oproti předpovědi z doby před zhruba měsícem, a skoro o tři procentní body níže než v předpovědích z letošního července.

O rok později – v lednu 2021 – by už měly podíly Windows 7 a Windows 10 dosahovat hodnot 13 %, respektive 86 %, což znamená rozdíl pěti až sedmi procentních bodů oproti projekcím ze srpnových dat. Ačkoliv mohou být obě tato čísla přehnaná, vzhledem k neobvyklým a průměru se vymykajícím datům z uplynulého měsíce (zejména se to týká nezvykle velkého propadu celkového podílu Windows), všechno nyní ukazuje na rychlý přechod z Windows 7 na Windows 10.

příloha_ovladnete_sva_data

Je jasné, že Windows 7 budou v době jejich odchodu do důchodu používat ještě miliony lidí (jsme mezi nimi), nicméně podíl 28 % v době ukončení podpory je vůbec poprvé nižší než oněch 29 %, které měl předchozí „penzionovaný“ systém Windows, populární XP, v době, v dubnu 2014, kdy skončila jeho podpora.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?