Hlavní navigace

Windows v číslech: Windows 10 opět zaznamenává růst (1)

11. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Screenshot Windows 7
Už druhý měsíc v řadě rostl uživatelský podíl Windows 10 o více než plný procentní bod, což naznačuje, že si uživatelé možná začínají uvědomovat blížící se konec podpory Windows 7.

Uživatelský podíl Windows 10 v uplynulém měsíci poskočil nejvíce za více než dva a půl roku. Podle analytické firmy Net Applications vyskočil podíl desítek v lednu o 1,7 procentního bodu s konečným číslem 40,9 % ze všech PC a 47,4 % ze všech PC s Windows. Druhé číslo je přirozeně vyšší, protože na Windows neběží všechna PC, ale „jen“ 86 procent z nich (k lednu). Většina ostatních funguje na macOS, Linuxu nebo ChromeOS.

Zajímavé je, že na uživatelském podílu v uplynulém měsíci získaly právě i sedmičky, které si do statistiky přidaly tři desetiny procentního bodu a dosáhly tak hodnoty 37,2 % ze všech PC, respektive 43,1 % z PC běžících na Windows. Zastaralé Windows XP však v průběhu ledna přišly o 1,8 procentního bodu a koncem ledna běžely na 2,8 % ze všech PC a 3,2 % ze všech PC běžících na Windows.

Posuny Windows 7 i XP však lze popsat jako pouhé korekce dat. Dle měření Net Applications přišly sedmičky jen v prosinci o dva procentní body, což byl největší skok směrem dolů od července 2016, takže mírný nárůst za leden lze chápat jako spíše skromnou úpravu dřívějších přílišně optimistických zpráv. Ještě pravděpodobnější pak je, že dramatický propad Windows XP ve skutečnosti nemusí znamenat miliony uživatelů odvracejících se najednou od již delší dobu nepodporovaného OS.

příloha_ovladnete_sva_data

V průběhu tří měsíců od října do prosince získaly XP podle Net Applications nelogicky 1,3 procentního bodu. Onen 1,8bodový propad za leden tyhle nárůsty zcela smazal, a navíc přidal ekvivalent propadu rovnající se průměrné ztrátě za několik měsíců za uplynulé tři roky.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?