Hlavní navigace

Windows v číslech: Windows 10 opět zaznamenává růst (2)

12. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Už druhý měsíc v řadě rostl uživatelský podíl Windows 10 o více než plný procentní bod, což naznačuje, že si uživatelé možná začínají uvědomovat blížící se konec podpory Windows 7.

Předchozí díl

Naopak lednový růst Windows 10 – 1,7 procentního bodu – byl největším od srpna 2016 (mimo úpravu dat Net Applications z listopadu 2017), a co je ještě důležitější, druhým měsícem v řadě s nárůstem přes jeden procentní bod. Doposud spíše mírný nárůst uživatelského podílu u Windows 10 nejspíš naroste s tlakem na komerční zákazníky k přechodu na novější systém před 14. lednem 2020, kdy skončí oficiální podpora Windows 7. Minimálně tedy Microsoft musí doufat.

Jakmile skončí podpora Windows 7, měl by tenhle systém běžet na téměř 38 procentech ze všech PC s Windows; desítky by v té době měly běžet na 56 procentech z nich. První číslo – předpokládaný uživatelský podíl Windows 7 v době jejich „odchodu do důchodu“ – bylo vyšší než prosincová předpověď, a to kvůli lednovému nárůstu podílu. Předpokládaný podíl Windows 10 byl také vyšší než předchozí projekce, a to o plný bod.

Předpověď pro Windows 7 ukazuje na fakt, že tenhle operační systém se nevzdává a je stále oblíbený, a zároveň lze konstatovat, že Microsoft se může snažit, jak chce, ale pokud Windows 10 nezačne opět rozdávat zadarmo, status sedmiček tím nezmění. I kdyby podíl Windows 7 v následujících 11 měsících padal vždy o jeden procentní bod, pořád by tenhle systém poháněl dne 14. ledna 2020 téměř 30 procent ze všech PC s Windows. Což by bylo pořád více než v případě XP v roce 2014, kdy tenhle systém přišel o podporu.

(Stejně tak pokud by Windows 10 v následujících 11 měsících zaznamenaly průměrný přírůstek procentního bodu měsíčně, pak by v lednu dosáhly 63 %.)

příloha_ovladnete_sva_data

S těmito čísly se zdá, že rozšířené bezpečnostní aktualizace (ESU) Windows 7 využije poměrně hodně podniků. Za cenu, která se má každý rok zdvojnásobovat, dostanou majitelé volume licencí Windows 7 Professional nebo Windows 7 Enterprise bezpečnostní aktualizace po dobu maximálně dalších tří let. Zatímco první rok bude licence stát 100 dolarů za počítač, druhý rok to bude 200 dolarů a třetí už dokonce 400 dolarů.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?