Hlavní navigace

Windows v číslech: zbývající uživatelé sedmiček s přechodem nespěchají (3)

27. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: CIO.com
Konec podpory Windows 7 už máme za sebou, a podle všeho to vypadá, že zbývající uživatelé stárnoucího operačního systému s upgradem na Windows 10 nijak nespěchají.

Předchozí díl

Dle dalších dat Net Applications přidaly Windows 8/8.1 v únoru jednu desetinu procentního bodu a měsíc tak zakončily na 4,1 % ze všech PC, respektive 4,7 % z PC s Windows. Šlo o třetí nárůst pro tento zatím nezastaralý OS v řadě; tento nárůst nemá žádné uspokojivé vysvětlení, hlavně proto, že byl zatím tak krátký a nelze z něho tedy vydedukovat žádný trend (tři desetiny procentního bodu za tři měsíce). Je velice nepravděpodobné, že by nějací lidé po 1. prosinci 2019 na Windows 8.1 skutečně přecházeli, takže bude nárůst nejspíš možno odepsat jako chybu Net Applications v metodologiích sběru dat.

Operační systém macOS mezitím přišel o tři desetiny procentního bodu a měsíc únor zakončil na úrovni 9,4 %. Také v uplynulém měsíci zažil tento OS od Applu veletoče, což však bylo způsobeno na straně Net Applications; analytická firma totiž koncem roku 2019 započítávala iPady běžící na iPadOS 13 jako Macy, a tak podíl macOS přeceňovala.

Celé to na pravou míru uvedla velká lednová korekce, která zasahovala až do září 2019. Systém macOS tehdy zůstal na dohled milníku 10 procent, který loni na podzim chybně přeskočil.

příloha_ovladnete_sva_data

Společnost Net Applications vypočítává podíl operačních systémů na základě detekce uživatelských řetězců u prohlížečů používaných k přístupu na webové stránky klientů analytické společnosti. Firma při měření aktivity operačního systému počítá tzv. sezení uživatelů (visitor sessions).

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?