Hlavní navigace

Zařízne Google v roce 2018 Chrome OS a Android? (2.)

4. 1. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Možná už jste slyšeli, že Google chystá nový sjednocený operační systém, kterým chce nahradit Chrome OS (platformu pohánějící Chromebooky) a Android (operační systém pro mobilní zařízení).

Předchozí díl

Z této omezené studnice faktů začali nadějní komentátoři rozvíjet různé předpovědi. Tou nejrozšířenější je teze, že Fuchsia je operačním systémem snů, který zvládne všechno, běží všude a všechno podporuje.

Podle těchto předpovědí Fuchsia nahradí Android Wear, Android a Chrome OS, ale zvládne spouštět existující aplikace určené pro tyto platformy. Jinými slovy, budoucí telefony s Androidem by do budoucna neběžely na Androidu, ale na Fuchsii, a podobně Chromebooky by neměly Chrome OS, ale Fuchsii.

Tím by byl ukončen vývoj Chrome OS a Androidu, jak je známe, a oba systémy by se spojily do utopické jediné platformy pro všechny aplikace na všech zařízeních.

(Další předpovědi vnímají Fuchsii pouze jako náhražku Androidu. Jiné, že Fuchsie bude platformou pro IoT zařízení a wearables – například chytré hodinky či palubní desky automobilů.)

Jiná frakce předpokládá, že nový systém vyřeší všechny problémy, které v současné době máme ať už s Chrome OS nebo Androidem. Od Fuchsie se očekává, že ukončí fragmentaci Androidu, vyřeší problém pomalých a nejednotných androidových aktualizací, umožní vývojářům budovat jednotné aplikace, které zvládnou běžet na iOS i Androidu a posílí výkon Chromebooků.

Dalším předpokladem je rychlý pohyb Googlu kupředu, aniž by mezitím porozbíjel všechno okolo. Jinými slovy, časová osa implementace takové budoucnosti Fuchsie by měla být krátká a Fuchsia by měla nahradit Chrome OS a Android už v roce 2018 nebo brzy poté.

Tyto předpovědi týkající se nového OS od Googlu jsou ovšem založeny víceméně jen na zbožných přáních. Fuchsia je svého druhu Rorschachův test – lidé v ní vidí to, co chtějí vidět.

Nahrazení Chrome OS a Androidu Fuchsií předpokládá ukončení vývoje Chrome OS a Androidu a jejich „zaříznutí“. To je ta nejběžnější a zároveň nejméně pravděpodobná předpověď.

Zařízení s Chrome OS v podnicích rostou a na vzdělávacím trhu jsou alespoň v USA stále dominantnější. Chrome OS je „nejgooglovštější“ ze všech OS, protože je postaven na modelu cloud-first. Ze stejného důvodu jde zřejmě o nejbezpečnější „business-friendly“ klientskou platformu na trhu. Google nemá žádnou motivaci k tomu, aby Chrome OS riskoval.

příloha_ovladnete_sva_data

Android je v současné době největším operačním systémem světa. Používají ho téměř dva miliony lidí a na Play Storu naleznete už téměř 3 miliony aplikací, což je mnohem více než má App Store od Applu. Operační systém byl zpřístupněn pro Android Open Source Project (AOSP), z něhož si mohou OEM software volně stahovat a modifikovat. Google nemá žádnou motivaci k tomu, Aby Android riskoval.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?