Hlavní navigace

6 projektů, které nakopnou vaši kariéru v IT

10. 11. 2020
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: © carlosgardel - Fotolia.com
Chtěli byste se posunout? Časová investice do nezávislého vedlejšího projektu se může pozitivně odrazit ve vaší každodenní práci. Nabízíme vám nejlepší sázky na schopnosti učení, u kterých se v roce 2021 a následujících letech očekává růst poptávky.

Většina technologických profesionálů nepotřebuje ke zvyšování kvalifikace vybízet – přijetí nové technologie je jen částí výzvy pro práci v oboru. Pandemie Covid-19 však zvýšila úroveň zaměření na několik oblastí a odhalila jejich potřeby. Konkrétně jde o oblasti: vzdálená práce, cloud computing a sebevzdělávání. Proaktivním technologickým pracovníkům mohou samostatné projekty v rozvíjejících se oblastech poskytnout nové kariérní příležitosti a pocit bezpečí v nejistých dobách.

Technologičtí lídři poskytují svoje nápady, jak na vlastní pěst začít s projekty nebo se zapojit do pilotního projektu s ohledem na budoucí kariérní postup. Nabízejí také tipy týkající se domén takových projektů, které se zdají být nejslibnější, s ohledem na technologie připravené k růstu a zachování poptávky po roce 2021.

A jejich radami prochází společné téma: Zaměřte se nejen na danou technologii, ale vytvořte jasný plán, jak ji využít způsobem, který zvýší obchodní hodnotu organizace, a to naplněním potřeby, zefektivněním procesu nebo jinak řešením výrazného obchodního problému.

Přečtěte si o hrstce technologických projektů, které si sami vytvoříte a které s největší pravděpodobností posílí vaši technologickou kariéru.

1. Ponořte se do cloudu, end-to-end

Neal Riley, CIO společnosti Adaptavist, navrhuje vytvořit si cloudový projekt od začátku až do konce za pomoci běžných nástrojů, jako jsou Amazon Web Services, Microsoft Azure nebo Google Cloud Platform.

„Práce end-to-end vám dá pochopení toku a vzorů, jak budovat věci, což poskytne celou řadu převoditelných výhod,“ říká Riley. „Můj kolega vytvořil nákupní košík pro on-line obchod své manželky – zaměřil se na budování mikroslužeb, aby pomohl automatizovat procesy, které byly dříve prováděny ručně, jako je propojení s prodejními kanály typu Amazonu." To pomohlo posunout podnikání uprostřed významných změn, které zahrnovaly prázdniny ve Velké Británii a růst on-line prodeje vycházející z nákupů souvisejících s pandemií Covid-19. Výsledkem byla modernizovaná back-endová infrastruktura pro její malou firmu, která jí umožnila rychleji přepravovat více produktů. “

Projekt byl přínosem pro Rileyho kolegu i jeho spolupracovníky. „Byl schopen využít své nově rozšířené dovednosti a zkušenosti a aplikovat je na velkoobjemové obchodní systémy, které budujeme, a pomohl tak modernizovat způsob, jakým jeho tým přistupuje k propojenosti toho, co buduje,“ říká Riley. „To ho postavilo do role kouče i přispěvatele, což vedlo k velkému sdílení znalostí v rámci celé společnosti.“

2. Zaměřte se na základy

Riley říká, že zatímco trendová technologie má tendenci získávat si největší pozornost technologických odborníků, existují hmatatelné výhody toho, když trochu poodstoupíte a podíváte se na celkový obraz svých stávajících systémů z odstupu, abyste zvážili, jak jednotlivé prvky podniku navzájem spolupracují.

„Může být snadné ztratit ze zřetele širší vizi všech propojených částí,“ říká Riley. „Jak se rozvíjíte ve své kariéře, je přirozené soustředit se na jednotlivé části řetězce poskytování hodnoty a optimalizovat je. Ale vrátit se k základům a podívat se na celou strukturu, ať už podnikání nebo projektu, může být nesmírně užitečné. Pokud jste manažerem týmu podpory, stravte jeden den tiketováním. Dokážete napsat kód? Byli byste překvapeni, kolik neziskových organizací, nevládních organizací či jiných organizací by mohlo použít vaše dovednosti k sestavení těch nejjednodušších projektů: web, web elektronického obchodu, automatizace manuálních procesů. Vždyť nakonec neexistují žádné nové problémy, pouze jejich varianty se stejnými výzvami. Někdy vám návrat k základům poskytne novou perspektivu.“

3. SaaS bokovka

Dmytro Okunyev, zakladatel chatovacího softwaru Chanty, doporučuje, ať si najdete SaaS (software-as-a-service) projekt, který reaguje na potřebu, již jste už identifikovali.

„Myslím, že malý vedlejší projekt typu SaaS je vždycky dobrým nakopnutím vaší kariéry,“ říká Okunyey. „Znám spoustu zakladatelů a CEO, kteří rozjeli svoje vlastní vedlejší kšefty bez nějaké větší ambice silného úspěchu, prostě jenom zrealizovali něco, pro co byli zanícení. Moje vlastní firma byla založena jako vedlejší projekt před pár lety, když jsem potřeboval vlastní nástroj pro komunikaci se svým týmem.“

Okunyey říká, že jestliže nejste kvalifikovaným softwarovým inženýrem, můžete vsadit na jednu z platforem nezahrnujících kódování.

„Myslím, že rozjet v dnešní době SaaS aplikaci je jednodušší než kdy jindy,“ říká, „a cenově dostupné zahraniční vývojové týmy si lze najmout za velice rozumné částky. Malý technologický projekt typu SaaS appky nebylo nikdy jednodušší spustit než dnes.“

4. Pracujte na dálku

Riley ze společnosti Adaptavist si myslí, že příprava na rok 2021 znamená podívat se na technologie pro práci na dálku a na to, jak tyto technologie zlepšit.

„Jedinou konstantou pro rok 2021 bude, že změna je nový normál a je to vaše schopnost rychle a efektivně se přizpůsobit, která bude znamenat rozdíl mezi prosperujícím a krachujícím,“ říká Riley. „Podniky musejí vyvážit potřebu kontroly změn - bezpečnost a zabezpečení – se stejně naléhavou potřebou rychlejších iteračních smyček, aby uspokojily poptávku na trhu. Rovněž se zvýší konkurence. Zoom je skvělým příkladem společnosti, která má nyní navrch, ale v nadcházejícím roce se bude muset bránit inovacím. Klíčovou bude schopnost společnosti Zoom udržet si ve hře náskok a rychle iterovat, jako tomu bylo během problémů s ovládáním hesel. “

Náhlý přesun k práci na dálku představuje příležitost pro technologické pracovníky, kteří mají zájem na přijímání nových výzev, říká.

„Všichni se budou zaměřovat na práci na dálku,“ říká, „zejména na dálku bleskurychlým způsob, takže všichni, kdo budou zkoušet tuto zkušenost zlepšit, budou velice cenění. Měli by také rozumět některým klíčovým komponentům, které fungují jako infrastruktura jako služba, jako je AWS Amplify, umožňující budování plně funkčních web stacků. A je důležité myslet na celou rovnici – chápat, jak se všechno integruje a navzájem sedí – abyste mohli vybudovat něco, co má skutečnou hodnotu.“

5. Zaměřte se na data

Technologie z oblasti datové vědy – strojové učení, zpracování přirozeného jazyka plus správa dat a metadat – by taktéž měly být ve vašem hledáčku, pokud jde o obchodovatelné schopnosti, které můžete získat za vlastní čas a peníze, říká Todd Wilkes, viceprezident a technologický ředitel společnosti Premier.

"Schopnost poukazovat na smysluplnou práci – a výsledky, k nimž jste přispěli – v těchto oblastech bude v příštích letech klíčem pro kariérní rozvoj,“ říká Wilkes. Poukazuje na příklad, který pomohl vyvinout, technologii předpovídání a plánování krizí, která předpovídá denní objem případů pacientů s nákazou Covid-19 pro nemocnice.

„Tento druh inteligence kombinuje různé datové body, aby poskytoval přehled v téměř reálném čase, a aby tak poskytovatelům zdravotní péče pomohl připravit se na prudký nárůst poptávky po nemocničních lůžkách a zdravotnických potřebách,“ říká.

David Moise, výkonný ředitel Decide Consulting, což je firma zaměřující se na rekrutování IT pracovníků, říká, že dokonce i ti podnikoví analytici a manažeři, kteří nejsou příliš kovaní v technologiích, mohou zvýšit svou hodnotu tím, že budou řešit projekty postavené okolo dat.

„Propracujte se k projektům typu business intelligence nebo AI nebo strojového učení,“ říká Moise. „Pro většinu společností jsou tyto projekty stále ve fázi první hodiny programování, hello world. Jednotlivci, kteří jsou trochu zkušenější, mají několik výhod. Vědí, kde se data nacházejí. A vědí, která data jsou důležitá.“

Moise tvrdí, že se často setkává se společnostmi, jejichž data jsou rozprostřena napříč desítkami lokalit, a jestliže máte povědomí o tom, kde jsou data uložena, máte náskok.

„Polovina dat může být v jejich podnikovém [environmentálním, zdravotnickém a bezpečnostním] softwaru,“ říká Moise. „Třicet procent by mohlo být v jiných EHS databázových systémech od předchozích vlastníků společnosti. Poslední balík je v PC databázích a tabulkách. Tohle vidíme pokaždé. Jak můžete dělat skutečnou BI nebo strojové učení s polovinou dat? Nemůžete. BI a AI/ML patří mezi nejdůležitější schopnosti dnešní doby. Podrobné seznámení se s Pythonem nebo R není nejlepší volbou pro každého. Použijte tyto schopnosti a znalosti k tomu, abyste se zapojili do těch správných projektů. Vaší vstupenkou může být to, že víte, jaká data jsou důležitá a kde se nacházejí.“

6. Strojové učení

Technologové by měli vyostřit svoje zaměření na to, aby zajistili, že jejich projekt má jasný cíl, který pomůže vaší kariéře, říká Sanjay Vyas, technologický ředitel společnosti Planful.

„Samotný typ projektu není tak důležitý jako vaše schopnost demonstrovat jeho dopad a přínosy pro společnost,“ říká Vyas. „To může jednoduše spočívat v pouhém dotazování lídra podniku, co můžete udělat nyní a bude to mít okamžitý dopad.“

Vyas tvrdí, že váš zájem o projekty s nějakým dopadem může takovým způsobem zvýšit váš profil a posílit vaše možnosti.

„Jestliže pracujete na projektu, jehož cílem je aplikovat sofistikované strojové učení pro rozšíření lidského úsudku a eliminaci rutinních úkolů, zaměřte se na měření dopadu ve smyslu ušetřených hodin nebo úspory nákladů,“ říká. „Měli byste si být také jisti tím, že má projekt potenciál pro budoucnost ve smyslu aplikace této technologie na jiné problémy.“

Vyas vypichuje cloudové technologie a strojové učení včetně neurálních sítí jako místa, kde nebudete plýtvat svým časem.

„Tyto technologie už existují nějakou dobu, ale mnoho společností ani nepřešlo po povrchu, co se týče jejich skutečného potenciálu,“ říká. „Jestliže můžete vy být tím, který vytěží zvýšenou hodnotu z cloudových technologií a technologií strojového učení, můžete jasně ukázat svoje výhody pro organizaci.“

příloha_ovladnete_sva_data

Vyas je taktéž optimistický, co se v příštím roce týče rozšířené reality, která bude částečně poháněna globální pandemií. Po roce 2021 by se zaměřil na 5G díky směsici vyšší šířky pásma a nižší odezvy, což má pomoci podnikům i vládním organizacím.

„Ohledně 5G budeme svědky revoluce ve vrcholovém computingu,“ říká. „To posílí inovace v IoT a výsledkem budou komplexní aplikace, které si dnes neumíme představit. Technologové, kteří se chtějí posunout ve své kariéře, budou těžit z toho, že se o těchto technologiích budou učit a ponoří se do projektů, když jim to bude umožněno.“

Byl pro vás článek přínosný?