Hlavní navigace

Češi jsou při změnách zaměstnání opatrní a nejsou ochotní za prací cestovat

28. 10. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © vichie81 - Fotolia.com
Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila výsledky svého průzkumu na téma pracovní mobility, benefitů a spokojenosti se zaměstnáním v České republice.

Po několika letech nejistoty a obav ze ztráty zaměstnání jsou Češi při zvažování přechodu k jinému zaměstnavateli sice stále opatrní, ale roste jejich zájem o nové příležitosti. Mzda a mezilidské vztahy na pracovišti jsou přitom dvě nejdůležitější kritéria. V oblasti preferovaných benefitů vítězí 13. plat a delší dovolená. Situace na Slovensku je dost podobná, v Polsku však zaměstnanci požadují výrazně jiné výhody.

Jako hlavní důvod pro případný odchod ze zaměstnání uvedlo 66 % Čechů a 63 % Slováků nedostatečné finanční ohodnocení. Druhým nejvýraznějším důvodem pro změnu pracovního místa byla zmiňovaná zajímavá pracovní nabídka od jiného zaměstnavatele - v České republice by ji využilo 48 % zájemců, na Slovensku dokonce 51 %. Nevyhovující mezilidské vztahy na pracovišti jsou důvodem k případnému odchodu ze zaměstnání pro 40 % Čechů a 38 % Slováků. Nekompetentní nadřízení vadí shodně čtvrtině dotázaných v obou zemích.

Zhruba osm z deseti dotázaných Čechů, respektive Slováků, uvádí jako klíčový důvod pro akceptaci případné nové pracovní nabídky lepší finanční ohodnocení, přičemž před třemi lety měla stejný pohled na věc jenom polovina respondentů. S velkým odstupem pak následuje možnost růstu či kariérního postupu (43 %) a na třetím místě je preferována jistota zaměstnání (35 %). Zajímavé benefity by ke změně zaměstnání přinutily 24 % dotázaných oproti pouhému 1 % před třemi lety.

„Zlepšující se vyhlídky českých firem otevírají prostor pro výraznější navýšení mezd, které by oproti předchozím rokům převýšilo inflaci,“ upozorňuje Martin Ježek ze společnosti Grafton Recruitment a pokračuje: „Je zřejmé, že tento předpokládaný nárůst nebude plošný. Nicméně náš zaměstnanecký průzkum indikuje, že firmy, které si takovéto navýšení budou moci dovolit, získají při hledání talentů citelnou konkurenční výhodu.“

Nejoblíbenější benefity

Mezi benefity, které by respondenti nejvíce ocenili, byly v České republice a na Slovensku zastoupeny 13. plat (49 %), dovolená navíc (37,7 %) či automobil i pro soukromé účely (26 %). Naopak k méně preferovaným výhodám se mimo jiné řadí příspěvek na zdravotní péči (3,8 %), příspěvek na sportovní aktivity (4,7 %) nebo příspěvek na vzdělání (11 %).

Tato zjištění přitom ostře kontrastují s daty získanými mezi polskými respondenty. Naši severní sousedé si totiž nejvíce cení právě benefitů, jako jsou rozšířená lékařská péče (53 %), sportovní poukázky (42 %) a financování jazykových kurzů (34 %). Nejméně pak vyhledávají slevy na firemní produkty (3 %), relaxační prostor na pracovišti (5 %) nebo vyšší diety (7 %).

Problémy s mobilitou

Varujícím zjištěním pro trh práce je klesající ochota k pracovní mobilitě – za prací by se nechtěla stěhovat téměř polovina všech dotazovaných respondentů v České republice oproti 35 % před třemi lety. Při dojíždění do zaměstnání je pouze 18 % uchazečů ochotno strávit cestou více než 60 minut.

Průzkumu, který byl v České republice realizován v průběhu srpna letošního roku, se zúčastnilo 2 010 respondentů. Slovenský a polský průzkum proběhl ve stejném období na srovnatelném vzorku kandidátů. „Z obdržených dat vyplývá, že oživující poptávka po zaměstnancích zatím naráží kromě jiného i na přístup uchazečů, který lze charakterizovat jako opatrný,“ konstatuje Martin Ježek a dodává: „Není se čemu divit – mnozí Češi prožili posledních pět let v nejistotě ze ztráty zaměstnání. Avšak polovina respondentů našeho průzkumu, pro které by důvodem pro změnu pracovního místa byla zajímavá pracovní nabídka od jiného zaměstnavatele, naznačuje, že i zde začínají ledy povolovat.”

Čtěte také:
→ Přehled platů v českém IT v roce 2014
Tuzemský trh práce v oblasti informačních technologií je mimořádně dynamický a vysoce konkurenční. Zaměstnavatelé se zaměřují téměř výhradně na specialisty ve svém oboru, na jejich kvalitu a flexibilitu.
→ Firmy vyřadí třetinu uchazečů o zaměstnání kvůli sociálním sítím
Průzkum ukazuje, že více než polovina zájemců o zaměstnání využívá sociální sítě. Profesní síť LinkdeIn využívá 9 z 10 personalistů; 30% jich využívá Facebook. Jaké jsou rady pro dobrou profesní reputaci na sociálních sítích?

Cloud24

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?